Откриха традиционния турнир по вдигане на тежести в памет на Величко Чолаков

Откриха традиционния турнир по вдигане на тежести в памет на Величко Чолаков

Кметът Николай Мелемов откри днес традиционния турнир по вдигане на тежести в памет на Величко Чолаков, който се провежда в Спортната зала в Смолян, която носи името на Шампиона. „За мен е чест да открия този турнир в памет на човека, който много пъти ни е изправял на крака с неговите постижения. Нека бъде пример за всички вас, млади хора, които искате да се занимавате с този спорт, защото спорта изгражда характери. Величко беше голям шампион и винаги ще го помним с усмивката и добрите очи. Пожелавам ви успех, а Железния винаги ще остане в нашите сърца“, каза при откриването на спортното събитие Мелемов. На турнира присъстваха съпругата и децата на Величко Чолаков.

В спортната надпревара участват отбори с деца до 13 години и кадети до 15 г. от Русе, Варна, Бургас, Хасково, Сопот, Асеновград и Смолян. Организатори са община Смолян и Спортен клуб по вдигане на тежести „ Родопа-Смолян”. На 20 август т.г. се навършиха две години от кончината на единствения български щангист с медал от олимпийските игри в Атина през 2004 г. в категория над 105 кг. В същата категория става световен шампион във Ванкувър и европейски шампион в Украйна. След края на състезателната си кариера Величко става треньор в клуба по вдигане на тежести в областния град.

Почетният гражданин на Смолян десетки пъти ни изправяше горди от огромната сила, мощ и упоритост, с които постигаше успехи в спорта и живота. Величко Чолаков остана пример за всички, които се посветиха на този най-български спорт – вдигането на тежести, пример за всички, които ще поемат по неговия път на състезател и треньор. Той ще остане завинаги в сърцето на хората от Родопите.

Вирни се горе