Откриха седмия национален лагер за деца на Асоциация "Докосни дъгата" в Смолян

 Откриха седмия национален лагер за деца на Асоциация "Докосни дъгата" в Смолян

Официалното откриване на седмия национален лагер на Асоциация „Докосни дъгата“ и първия национален гвардейски ученически лагер на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ под надслов „Младите хора на България - обединени“ в Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" - Смолян се превърна в изключително емоционален и незабравим празник за стотици деца, младежи, родители, плеяда спортни звезди и официални гости.

Това e първото съвместно лятно мероприятие на двете организации, чиито председател е д-р Денислава Ангелова.

За да поздравят децата и младежите, с присъствието си инициативата лично подкрепиха олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова, златните момичета по художествена гимнастика Ренета Камберова и Мадлен Радуканова, световната шампионка по бокс Станимира Петрова, европейският шампион по вдигане на тежести Христо Христов, джудистите Ивайло Иванов и Божидар Темелков, футболният вратар Владимир Стоянов от Лудогорец, волейболната легенда Теодор Салпаров, председателят на УС на ВК Хебър Александър Иванов, баскетболният национал Йордан Минчев, младата боксова надежда Ергюнал Сабри, таекуондистката Екатерина Иванова, сенсей Русалин Русалинов - вицепрезидент на Българската национална федерация по карате и бегачите от Пробега на мира. Сред участниците в откриването бяха още психологът Александра Гърдева и поп изпълнителката Валентина Александрова. Сред официалните гости личаха имената и на полк. Илия Милушев – съветник на президента по отбрана и сигурност, полк. Кънчо Иванов – командир на Националната гвардейска част, народните представители от 47-ото Народно събрание Цвета Галунова и Илиян Йончев, кметът на Смолян Николай Мелемов, зам, кметът на Община Смолян Марин Захариев и председателят на общинския съвет в града Ангел Безергянов.

През цялото време на видно място на сцената стояха купата на футболния шампион на България – „Лудогорец“, и купата на волейболен клуб „Хебър“ – Пазарджик. Те бяха поставени пред децата и младежите в знак на признателност към всяко дете на двата лагера, но и за да му покажат, че пътят на шампионите може понякога да е труден, но винаги носи задоволство, а при постоянство успехът е гарантиран.

Официалното откриване на летния лагер под надслов „Младите хора на България – обединени“ продължи с предаване на факела на мира на малката Хриси, която събра погледите и аплодисментите на всички с роклята си, изобразяваща българския трибагреник. Впоследствие символът на мира се озова в ръцете на зам.-кмета на Смолян Марин Захариев, който отправи приветствени думи към присъстващите.

Последва и поздрав от полк. Илия Милушев, който прочете поздравителен адрес от името на президента Румен Радев. В него държавният глава поздравява д-р Денислава Ангелова, Асоциация „Докосни дъгата“ и Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ за организирането на летния лагер. „Изразявам своето уважение и признание към изключителния ентусиазъм, патриотизъм и родолюбие, които демонстрирате и благодарение на които прекрасната инициатива се осъществява. Приветствам ви за значимия принос към възпитанието на подрастващото поколение в духа на българските традиции, уважение към славната ни история и нравствени ценности.“, обръща се държавният глава към д-р Денислава Ангелова . „Вярвам, че впечатляващите спортно-образователни дейности, включени в организацията на летния лагер, ще ви помогнат да съхраните паметта на нашите предци, да се запознаете с богатото минало на родопския край и с чест и достойнство да осъществявате мечтите си.“, казва още президентът в поздравлението си до децата и младежите, участващи в инициативата.

Златното момиче по художествена гимнастика и общински съветник в Пазарджик Ренета Камберова благодари от името на всички спортисти за възможността да прекарат времето си през следващите дни с децата и младежите и изрази готовност, че с останалите шампиони ще направят всичко по силите си, за да им помогнат със съвети и опит. „Сигурна съм, че ще си изкараме едни страхотни дни, ще съчетаем полезното с приятното и нека всеки един от вас да си създаде много хубави спомени, които да го топлят до следващия лагер“, каза тя.

Програмата продължи с богата музикална палитра, включваща вълнуващи изпълнения на оркестър „101 каба гайди“, ансамбъл „Родопа“, представителния ансамбъл на Националната гвардейска част със солисти Росица Кирилова, Станислава Димитрова - Съни и Веселин Вачев. Огромен реверанс към българската музика бе всяко изпълнение от сцената, което публиката поемаше с щастливи възгласи, аплодисменти и на крака по време на целия концерт. За радост на стотиците деца и младежи в забавата се включиха и анимационните герои от проекта „Мисия спорт на любимите герои“, които също допринесоха за страхотното настроение, пресъздало се в усмихнати, слънчеви, танцуващи и пеещи млади хора и спортисти.

Песните „Моя страна, моя България“ и „Обединени“ ознаменуваха грандиозния завършек на мащабното мероприятие в смолянския театър, но откликът и споделеното преживяване на всички в залата подсказаха, че това със сигурност е само началото на поредица от незабравими дни.

Лагерът за деца с диабет на Асоциация „Докосни дъгата“ вече седма поредна година дава надежда на подрастващите, че диабетът е диагноза, но тя не осъжда болните да седят у дома, да са откъснати от приятелите си, да не се занимават активно със спорт, да не се забавляват. И тази година организаторите са подготвили богата програма от спортни и образователни събития, както и специален хранителен режим за лагерниците. А младите гвардейци под ръководството на Националната гвардейска част ще провеждат своите учения.

За интересните приключения и добруването на децата ще бди екип от родители, психолози, педагози и партньорите с големи сърца от Пампорово АД и Община Смолян.

dyga

Вирни се горе