Откриха музей - галерия “ПЕТЪР ПИРОНКОВ”

Откриха музей - галерия  “ПЕТЪР ПИРОНКОВ”

На откриването на музей-галерия “Петър Пиронков”, която се помещава в наскоро обновената от община Смолян къща-музей и представя 43 внушителни произведения на изобразителното изкуство присъстваха десетки граждани, Красимир Линков - директор на градската галерия в Пловдив, кметът на Смолян - Николай Мелемов, зам.-кметът Марин Захариев, председателят на общински съвет - Смолян - Ангел Безергянов и изтъкнати общественици от града.

Директорът на пловдивската градска галерия каза, че изкуството на Пиронков е експресивно, но най-отличително е с образите на жени, коне, бикове, птици - дълбоки символи, които се срещат и при Гоген. Линков добави, че чрез тези символи Петър Пиронков разкрива и нуждата си да общува и да въздейства на аудиторията. Директорът на пловдивската градска галерия изказа своята благодарност на кмета Мелемов и общината за подадената ръка към изкуството и посочи, че в лицето на ръководството на общинската администрация хората на изкуството винаги са откривали радетели за неговото развитие.

Мелемов изказа благодарност от името на всички смолянчани за дарението, което Пиронков прави. Той отбеляза, че както Пиронков вплита сърце и душа в изкуството си, така добросърдечно той прави и своето дарение. Градоначалникът добави, че чрез изложбата и вдъхването на живот на къщата се цели децата на Смолян да се докосват до изкуството и да поемат по пътя на изкуството.

Пиронков заяви, че е намерил дом на своята колекция в реставрираната къща. Популярният художник посочи, че това, което е сътворил е за бъдещите поколения. Той изказа искрени благодарности на кмета за помощта и съдействието по реализирането на проекта.

Вирни се горе