Откъде да вземете пари на заем при нужда?

Откъде да вземете пари на заем при нужда?

Времената в момента са трудни. Голяма част от хората изпитват финансови затруднения. Понякога дори да внимаваме как управляваме бюджета си се появяват неочаквани проблеми и изникват непредвидени разходи. Те могат да бъдат от различен тип - повреден уред в домакинството, здравословен проблем, развален автомобил или високи битови сметки. Понякога просто искаме да си купим някаква вещ, която считаме за необходима и да улесним живота си.

Когато парите, с които разполагаме в момента не ни достигат, обикновено прибягваме до вземането на пари на заем. Това може да се случи по няколко начина:

Пари на заем от приятел

Някои хора се обръщат за заем към своите роднини и познати. Този метод на пръв поглед е добър, понеже не плащате лихва към дължимата сума. Има обаче един проблем, понякога не можем да върнем взетата сума и това води до влошаване на отношенията с близките ни. Освен това не винаги има някой познат, от който можем да заемем нужните ни пари. В ситуации, в които ви трябва по-голяма сума е трудно да се намери някой, съгласен да ви услужи. Също така, когато сте взели заем от финансова институция, но прецените, че няма да успеете да платите месечната си вноска, можете да говорите с кредитора и да стигнете до разумно решение. При заем от приятел това е по-трудно понеже той също може да се нуждае от тези средства в момента, което поставя и двама ви в неудобно положение и може дори да повлияе негативно на приятелските ви отношения.

Пари на заем от банка

Много потребители прибягват до заем от банка. Лихвите, които банките предлагат са добри, но и изискванията за одобрение са високи. За да вземете банков кредит трябва да имате постоянен трудов договор от поне шест месеца, както и добра кредитна история. Срокът за одобрение също е дълъг и ако имате наистина спешна нужда от пари този вариант може да не е подходящ за вас. Друг недостатък на вземането на кредит от банка са многобройните документи, които институцията изисква.

Заем от фирма за бързи кредити

Бързите кредити доста нашумяха през последните години. Изследвания сочат, че повече от половината българи са теглили бърз заем поне веднъж през живота си. Тази услуга се слави със своята достъпност. Само с лична карта можете да вземете желаната сума, като проверките, касаещи вашата кредитоспособност се извършват от финансовата институция. По този начин не е нужно да представяте допълнителни документи. Кредитните институции вече предлагат и множество начини за кандидатстване и получаване на средствата по заема. Освен в офис на кредитора и по телефона, вече голям брой от фирмите на пазара предлагат изцяло онлайн процес.

Друго предимство на компаниите за бързи кредити е, че разполагат с широка гама от продукти. Можете да вземете заем до заплата, бърз кредит на вноски или пък заем срещу ипотека на недвижим имот, ако имате нужда от по-голяма сума. Когато избирате кредитна институция проверете дали тя предлага продукта, който е най-подходящ за вас.

Съвети за сигурност

Ако решите да вземете пари на заем от небанкова финансова институция трябва да сте внимателни. Макар че, повечето фирми на пазара са сигурни и коректни, все още съществува схващането, че можете да се опарите ако ползвате услугите на такъв вид компания. Съветваме ви да проверите мненията в интернет и да разгледате подробно сайта на компанията. Винаги, когато подписвате договор, независимо дали с банка или с небанкова компания, четете всички условия по него.

Който и начин за вземане на пари на заем да изберете, не забравяйте, че отговорността за връщането им е ваша. За да нямате проблеми в бъдеще бъдете коректни и разумни.

Вирни се горе