Отбор от международната щафета Пробег на мира посети МБАЛ Смолян

Отбор от международната щафета Пробег на мира посети МБАЛ Смолян

Отбор от международната щафета Пробег на мира, чиято мисия се изразява в разпространяване на посланието на мира, днес посети МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян . Част от отбора и посланик на мира бе едно от Златните ни момичета по художествена гимнастика Мадлен Радуканова. Посещението се осъществи по инициатива на Асоциация „Докосни дъгата“ и бе съпътствано от няколко значими събития.

С признателност и благодарност за усилията и грижите на лекарите, отборът постави паметна плоча пред болницата, която беше открита официално от кмета Николай Мелемов, д-р Даниела Дариткова и олимпийската ни шампионка по художествена гимнастика Мадлен Радуканова. До плочата се посади и красив Атласки кедър – символ на единството и вечността на посланието на мир и хармония.

Смолянската болница е втората болница в България, която е част от проекта цветята на мира. Над 1000 природни забележителности, архитектурни обекти и значими местности са получили званието Цвете на мира. Мисията на Цветята на мира е да предлагат ежедневни напомняния за нашия всеобщ стремеж към мир. Отборът посети и Детско отделение към болницата, където дари картини . „За нас е чест това събитие. То е актуално особено в днешните дни, защото няма по актуална тема от тази да се обедним около мира, да приключи тази война и да надделее разума, защото няма по-ценно от човешкия живот. Благодарим, че включихте нашия град и нашата болница в тази инициатива“, посочи кметът Мелемов. „Благодарение на графика в детско отделение станах част от тази инициатива. Никога не сме си мислили, че в 21 век идеята за мира ще стане толкова актуална и толкова много хора в света ще мечтаят и апелират за мир. Искрено вярвам, че битките, които водихме с коронавируса са вече назад затова вярвам, че бъдещето ще ни донесе много повече мир и спокойствие, за да бъдем градивни и да можем лекарите да се грижим за живота и здравето на хората. Всички искаме да се случват в света добри неща, а не да се изразходват средства за битки, които в никакъв случай не носят позитив на никой“, коментира събитието и д-р Дариткова. Тя благодари и на колегите си от болницата, които успешно проведоха битката с коронавируса и посочи, че посланията за мир трябва да произтичат отвсякъде и да се надяваме, че бъдещето ни ще бъде по светло.

Пробега на мира е международна атлетическа щафета, която прекосява държави и континенти, пренасяйки запален факел – символ на всеобщия стремеж на човечеството към свят на мир и разбирателство. Провеждан вече трето десетилетие, Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира, като участниците в него са изминали над 600 000 км. Той е основан през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой – спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световно единство. Този факел е държан от президенти, премиери, монарси, от Майка Тереза, Арнолд Шварценегер, Мохамед Али и от 7 милиона души през годините.

Вирни се горе