Отбелязваме Деня на Европа

Отбелязваме Деня на Европа

9 май се отбелязва като Денят на Европа от ЕС и НАТО, но и като Денят на победата от Русия

Гражданите на Европейския съюз (ЕС) отбелязват Деня на Европа, посветен на мира и единството на стария континент. Той се отбелязва всяка година на 9 май - датата, на която през 1950 г. е произнесена историческата Декларация на Робер Шуман - външен министър на Франция по онова време. В своя реч в Париж той споделя идеята си за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Шуман предлага да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Идеята на Шуман поставя началото общността, която днес наричаме Европейски съюз.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава денят символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута (еврото).

За да отбележат Деня на Европа, през май институциите на ЕС в Брюксел и Страсбург отварят врати за обществеността. Местните служби на ЕС в Европа и в целия свят организират множество прояви за всички възрасти.

Гражданите ще могат да посетят Съда на Европейския съюз и европейското градче в град Люксембург, създадено от представителството на Комисията заедно с националните органи, посолствата на държавите членки, институциите на ЕС, които се намират в Люксембург, и гражданското общество.

ЕС ще бъде домакин и на фестивала за Европейската година на уменията. Фестивалът ще бъде свързан с много други дейности, извеждащи уменията на преден план в различни части на Европа. На специалния уебсайт за Европейската година на уменията могат да бъдат намерени повече информация за Европейската година на уменията и повече подробности за местните дейности в цяла Европа.

Припомняме, че на визита в Киев замина председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски. Това съобщиха ден по-рано от информационната служба на ЕК.

Комисията приветства решението на Зеленски 9 май да се отбелязва и в Украйна като Деня на Европа.

В рамките на визитата ще бъдат обсъдени подкрепата на ЕС към Украйна, както и напредъкът на страната по пътя ѝ към Общността.

На 8 май 1945 г. в предградието на Берлин Карлсхорст е подписан Акта за пълна и безусловна капитулация на Третия райх със Съюзническите сили. По изрично настояване на Сталин, ден по-късно началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел, подписва отделно германската капитулация само пред СССР.

Годишнината от края на Втората световна война (1939 -1945) се отбелязва в страните от антихитлеристката коалиция и в англоезичните документи се нарича Victory in Europe Day (често писан като акроним V-E Day или VE Day).

На този ден представители на Германското върховно командване в лицето на фелдмаршал Вилхелм Кайтел, адм. Фон Фридебург, ген.-полк. Хорст Щумпф, в присъствието на представителите на главната квартира на Върховното главно командване на СССР маршал Георгий Жуков и на Върховното главно командване на англо-американските и френските войски (маршал Артър Тедър, ген. Карл Андрю Спатс, ген. Жан дьо Латр дьо Тасини) подписват Акта за капитулацията на германските войски във Втората световна война (1939-1945). Втората световна война започва на 1 септември 1939 г., когато германската армия навлиза в Полша.

Лидерите на страните от ОНД, които вече пристигнаха в Москва за честваниията по повод Деня на победата, във вторник заедно с руския президент Владимир Путин, ще видят парада от трибуната на Червения площад.

По-нататък държавните глави ще положат заедно цветя и ще проведат неформална закуска. Това съобщи ден по-рано прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков.

Вирни се горе