Отбелязваме 4 февруари – Световен ден за борба с рака

Отбелязваме 4 февруари – Световен ден за борба с рака

В кампании на РЗИ за профилактика на рака на гърдата са преминали над 1400 жени от Смолян и областта

На 4 февруари отново отбелязваме Световния ден за борба с рака, дата на която светът се обединява зад инициативата, оглавявана от Международния съюз за контрол на рака. Темата през 2023 г. е „Да затворим пропастта в здравеопазването“. Тя отразява идеята, че са крайно нужни усилия на всички нива, за да се преодолеят съществуващите неравенства в достъпа до здравна грижа, вкл. във връзка с превенцията и лечението на раковите заболявания – неравенства не само между държавите по света, но и в едно и също общество между различните социални групи и отделните географски региони.

Според СЗО раковите заболявания са втората причина за смъртност в световен мащаб след сърдечносъдовите. По данни на Международната агенция за изследване на рака всяка година от тази болест умират близо 10 млн. души. Новооткритите случаи са над 19 млн., а прогнозата е, че до 2040 г. броят на новозаболелите хора ще нарасне до 30 млн. на година. Според Националния статистически институт (НСИ) в България ракът отнема живота на повече от 17 хил. души годишно. Най-често той засяга белия дроб, млечната жлеза, кожата, матката, простатата, дебелото и правото черво.

Актуалните данни за област Смолян от 2021 г. сочат, че новорегистрираните случаи на ракови заболявания са 352, а общият брой на болните е 4052. Смъртността е 284,3 на 100 000 души население при 250,4 за страната. Относителният дял на умиранията от злокачествени заболявания в областта е 12,6%, като през докладваната година е на трето място след умиранията от сърдечно-съдови болести и COVID-19.

Високата смъртност продължава да е основният проблем при онкологичната патология в Смолянска област. Най-вероятно това се дължи на късното откриване на болестта поради затруднен достъп до специализирана онкологична помощ и увеличаващите се новооткрити случаи.

Според Световната здравна организация (СЗО) една трета от случаите на най-честите видове рак могат да бъдат предотвратени, а още толкова – излекувани, чрез прилагането на подходяща превенция, ранна диагностика и лечение. Според специалистите не всеки вид онкологично заболяване може да бъде избегнато, но повечето видове рак не са с наследствен произход и върху тяхното развитие оказват влияние факторите на начина на живот и околната среда, чието въздействие може да бъде редуцирано в огромна степен. Спирането на цигарите, поддържането на здравословно тегло, добрата физическа активност и здравословното хранене, както и предпазването от редица инфекции, през целия живот могат значително да намалят вероятността човек да развие или да умре от злокачествено заболяване.

Тютюнопушенето е най-голямата самостоятелна предотвратима причина за тези болести, свързва се с петнадесет вида рак и причинява 22% от всички случаи и 71% от случаите на белодробен рак. Спирането на цигарите и другите модерни изделия за пушене на всяка възраст е една от най-важните стъпки за намаляване на риска от рак.

Алкохолът увеличава вероятността от шест вида рак, сред които на черния дроб и гърдата. Установено е, че пиенето и пушенето заедно могат да повишат риска от рак на устата и хранопровода многократно повече от всяко едно от тези поведения самостоятелно.

Поддържането на нормално тегло, здравословното хранене и практикуването поне на умерено количество физически усилия всеки ден понижават риска от десет вида онкологични заболявания – на органите на храносмилателната система, гърдата, простата, бъбреците и други.

Можем да се предпазим от рак на кожата, като се защитаваме от ултравиолетовите лъчи на слънцето, но и като избягваме изкуствените източници на тен, като солариумите и ултравиолетовите лампи.

Хроничните инфекции, най-често дължащи се на вируси, причиняват близо 16% от случаите на рак в световен мащаб. Някои от най-честите форми на заболяването - на черния дроб, маточната шийка и стомаха, се свързват с инфектирането съответно с вирусите на Хепатит В и С, човешкия папилома вирус и бактерията Хеликобактер пилори. В наше време съществуват безопасни, ефективни и достъпни ваксини срещу вируса на Хепатит В и човешкия папилома вирус.

Изключително важно за ефективното лечение на злокачествените заболявания е да бъдат открити в ранен стадий. Това налага да се правят редовно профилактични прегледи и търси своевременно медицинска помощ при поява на оплаквания.

За борбата с коварната болест РЗИ – Смолян организира масови прегледи за някои от най-разпространените новообразувания и дава възможност да проверявате здравния си статус. В периода 2016 – 2022 г. инспекцията е организирала множество кампании за профилактика на рака на млечната жлеза, кожата и простата. Чрез скринингови прегледи на кожата и на простата са обхванати съответно 166 и 40 души. През ехографско изследване на гърдата за седем-годишен период са преминали 1441 дами, като само за 2022 г. броят им е 425.

Повече информация за възможността за предотвратяване на рака чрез контрол върху факторите на начина на живот можете да намерите в брошурата на РЗИ „Как да намалим личния си риск от раково заболяване“. В електронен вид е достъпна на сайта на инспекцията на следния линк: http://www.rzi-smolyan.com/LICHEN%20RISK.pdf.

По случай Световния ден за борба с рака материалът се разпространява и като печатно издание в учителските колективи и пациентите на личните лекари, и някои специалисти в цялата област.

При изготвянето на материала е използвана информация от интернет страниците на Световния ден за борба с рака (World Cancer Day), Центъра за превенция и контрол на болестите на САЩ, Американското раково общество, Националния статистически институт на България, както и данни на РЗИ – Смолян.

Пресцентър на РЗИ – Смолян

Вирни се горе