Отбелязваме 10 май – Световен ден на движението за здраве

Отбелязваме 10 май – Световен ден на движението за здраве

От 2002 г. под егидата на Световната здравна организация ежегодно отбелязваме 10 май като ден, посветен на насърчаването на движението за здраве.

Ниската физическа активност е един от основните фактори за възникване на хроничните незаразни болести и четвъртият рисков фактор за смъртност – на нея се дължат 6% от смъртните случай по света. В съчетание с други фактори липсата на движение води до повишена заболяемост и умирания от рак, диабет, хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест, и други. При хората, които не са физически активни, риск от смърт е с до 30% по-висок в сравнение с практикуващите достатъчно движение и спорт.

Според СЗО при всеки четвърти възрастен и 80% от младите хора по света се наблюдава недостатъчна физическа активност. Изследванията на Евробарометър от 2017 г. показват, че България е държавата с най-висок дял от физически неактивни граждани, 68%, заедно с Гърция. Едва около 10% от населението у нас спортува активно, обездвиженият начин на живот е широко разпространен сред българите от всички възрасти.

Всяка двигателна активност има ползи за здравето. Но за значителен здравословен ефект за хората над 19 години се препоръчва най-малко 150 минути седмично дейности с умерена интензивност като ходене, колоездене, градинарство) или 75 минути с висока интензивност (усилия, придружени с по-бърз сърдечен ритъм, по-учестено и по-дълбоко дишане и изпотяване, като бягане, футбол, баскетбол, бързо колоездене, бързо плуване, гребане и други), или комбинация от тях. За предпочитане е това време до бъде разпределено през цялата седмица в отделни сесии от 20 – 30 минути. Децата и тийнейджърите трябва да практикуват поне 1 час физическа дейност всеки ден, най-малко 3 дни от седмицата тя трябва да e с висока интензивност.

Необходимо е да се ограничи застояването, като седене, лежане, гледане на телевизия и забавление пред екрана на компютъра или мобилния телефон. Времето, прекарано в обездвиженост, има въздействие върху здравето, независимо от общото ниво на активност на човека.

Доказателствата за ползите от редовната двигателна активност са неизброимо много! Физическите усилия и спортът позволяват поддържане на здравословно тегло, намаляват риска за развитие и смърт много хронични болести като коронарна болест на сърцето, инсулт, диабет тип 2, рак на дебелото черво и рак на гърдата. Движението в достатъчно количество понижава риска от счупвания на бедрената шийка и прешлените, влияе за подобряване на нивата на хормоните и функционирането на имунната система и други.

Спортуването има огромно благотворно въздействие не само върху физическото, но и върху психичното ни здраве. То понижава нивото на стрес, осигурява по-добър сън, подобрява умствената дейност, повишава самооценката, чувството за благополучие и оптимизма, и предотвратява депресията, тревожността и други негативни състояния. Физическата активност е особено полезна за възрастните хора, защото съдейства за запазване на когнитивните възможности и намалява риска от развиването на деменция и болестта на Алцхаймер съответно с 28% и 45%.

Използвани са материали на СЗО и НЦОЗА

Пресцентър РЗИ – Смолян

Вирни се горе