Световния ден на болните от хемофилия отбелязват днес

Световния ден на болните от хемофилия отбелязват днес

17 април е световният ден за борба с на хемофилията, у нас се отбелязва от 1989 г. по инициатива на Световната федерация по хемофилия и Световната здравна организация.

От 1995 е създадено Дружество по Хемофилия в България учредено от група болни с хемофилия, родители на деца с хемофилия, както и медицински специалисти ангажирани в сферата на коагулопатиите.

Хемофилията е наследствено заболяване, което се предава от майката на синовете и се състои в неспособност на кръвта да се съсирва.

В света има между 200 000 и 300 000 мъже с хемофилия. Приблизително 1 на всеки 5000 мъже се ражда с хемофилия, сочи световната статистика.

При хора страдащи от заболяването всяка травма предизвиква трудноспиращи кръвоизливи. Освен, кожните кръвоизливи се наблюдава и кървене от носа, венците, езика, при поникване и изваждане на зъби.

Появяват се кръвоизливи (хематоми) в мускулите. Кръвоизливите в ставите (най-често коленните) причиняват болка, подуване, артроза с деформация и анакилоза с пълно обездвижване на ставите

Вирни се горе