Отбелязаха 82 години от смъртта на Васил Дечев в Чепеларе

Отбелязаха  82 години от смъртта на Васил Дечев в Чепеларе

82 години от смъртта на Васил Дечев бяха отбелязани днес в гр. Чепеларе с поднасяне на венци пред паметника. Организатор на събитието бе СУ „Васил Дечев“

Днес, 17.05.2023г. се навършват 82 години от смъртта на Васил Дечев. Венци и цветя на паметника на Васил Дечев в градската градинка бяха поднесени от ръководството на община Чепеларе, Общински съвет Чепеларе, НЧ „Родопска искра 1880“ - Чепеларе, ЦПЛР ОДК Чепеларе, ученици и учители от СУ „Васил Дечев“ – гр. Чепеларе. Слово за живота и делото на Васил Дечев чете ученичката от 8-ми клас в СУ „Васил Дечев“ - Камелия Йотова.

Каквото и да се изпише и направи към настоящия момент за безсребреника Васил Дечев, посветил живот, дело и дух за съграждането на Чепеларе и утвърждаването му като средище на образованието, културата и просветата, ще бъде малко. Той е инициатор за изграждането на сградата на чепеларската гимназия – една от емблематичните сгради на града – сега СУ „Васил Дечев“ . НЧ „Родопска искра 1880” е построено върху имот, подарен от неговата майка. Като кмет на Чепеларе утвърждава първия благоустройствен план на града и налага неговото прилагане. Осъществените му идеи за общия изглед на града, изпреварват времето си и свидетелстват за гениалното му мислене. Създател е на първите кооперации. Участвал е активно за трасирането на пътя Асеновград-Бачково-Хвойна-Чепеларе. Автор е на много статии, брошури, очерци и пътеписи, свързани с поминъка и развитието на Родопите, както и на двутомника „ Миналото на Чепеларе”. Главната улица и училището в града носят неговото име в знак на признателност от населението.

Вирни се горе