Отбелязаха 110-годишнината от рождението на проф. Асен Василев – изтъкнат творец и педагог

Отбелязаха 110-годишнината от рождението на проф. Асен Василев – изтъкнат творец и педагог

На 10 октомври, датата на която се чества Денят на българските архиви, в изложбената зала на Държавен архив – Смолян беше отбелязана 110-годишнината от рождението на проф. Асен Василев – изтъкнат творец и педагог, като съвместна инициатива на двете институции – Регионална библиотека „Николай Вранчев“ и Държавен архив – Смолян.

Дарина Славов, библиотекар-библиограф в отдел „Справочно-библиографски и краезнание“, представи презентация за жизнения път, творчеството и педагогическата дейност на изтъкнатия дърворезбар, който е роден в с. Арда, Смолянско, на 18 януари 1909 г. Асен Василев е рядко съчетание на художник и преподавател, той достига високи върхове в изкуството, намира свой стил и орнамент в работите си и извисява художественото ни наследство, възпитава поколение изтъкнати ученици, които също ще оставят име в българската дърворезба. Завършва приложния отдел на Художествената академия в София през 1932 г. и се заема с преподавателска работа, първо в Промишленото училище в София до 1949 г., след това като доцент в Художествената академия специалност „Дърворезба“. През 1960 г. е удостоен със званието професор. Дълги години завежда катедра „Приложни изкуства“, подготвил е редица талантливи ученици в областта на дърворезбата. За своята дейност получава редица награди, медали и звания. През 1979 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Смолян“. Паметни за поколенията ще останат думите му: „В живота истината е трудът, в изкуството – цял живот я търсиш и накрая разбираш, че тепърва ти предстои…“. В тези две изречения се състои философията на целия жизнен път на проф. Асен Василев. Презентацията за твореца може да бъде видяна на сайта на Регионална библиотека – Смолян, на страницата на отдел „Краезнание“, в рубриката „Личности на Средните Родопи“.

Главен експерт Елена Стоянова от Държавен архив – Смолян представи документалната изложба с материали от архивния фонд на проф. Асен Василев, който съдържа снимки на твореца и неговото семейство, дипломи, отличия и награди, статии и спомени за него, съболезнователни телеграми по повод кончината му и др. Тя разказа интересни факти, свързани със всеки един от документите, включени в изложбата.

Свои спомени за твореца сподели с аудиторията смолянският художник Асен Трампов, който е един от любимите ученици на проф. Василев. Художествена галерия – Смолян предостави като експонат за изложбата пано-дърворезба с любимия за твореца детайл на петел. Събитието уважиха много граждани, представители на културните институции на гр. Смолян, преподаватели и ученици, както внукът на Асен Василев, който носи неговото име.

Вирни се горе