От утре гражданите на Смолян могат да се подпишат за създаването на общинско предприятие за чистотата в общината

От утре гражданите на Смолян могат да се подпишат за създаването на общинско предприятие за чистотата в общината

Инициатори на подписката са Инициативен комитет „Бъдеще за Смолян“

Инициативен комитет „Бъдеще за Смолян“ обявиха днес началото на подписка в подкрепа на създаването на общинско предприятие, извършващо дейностите по чистотата на община Смолян. Инициаторите добавиха, че събирането на подписи ще трае до 31 декември 2023 година.

Адвокат Елена Даскалова, председател на Инициативен комитет „Бъдеще за Смолян“, води пресконференцията.

„Целта на тази акция е ясно да покажем отношението на гражданите към механизма на функциониране на една от най-присъщите общински дейности, каквато е поддържането на чистотата. Не може една от най-свойствените за всяка община функции да бъде обект на концесия“, сподели тя.

Адв. Даскалова заяви, че подписката засяга дейности като почистването, сметосъбирането, сепарирането, компостирането, сметоизвозването и управлението на сметището в община Смолян.

„Община Смолян ги е възложила на частен концесионер, но ние сме убедени, че няма някоя от тези дейности, която едно общинско предприятие не може да извърши бързо, качествено и отговорно, при това на по-ниска цена от тази на концесионера“, категорична бе тя, като допълни, че според нея дейностите по чистотата са едно от типичните преки задължения на Общината.

Притесненията, че такива действия могат да доведат до съкращаване на работни места Адв. Даскалова определи като по-скоро нереалистични, заявявайки, че прехвърлянето на дейността към общинското предприятие по никакъв начин не би довело до подобни последствия.

„Обемът дейности няма да намалее, следователно няма основание за намаляване на обема от заетите. Напротив, прякото управление на процесите, свързани с чистотата, ще доведе до повече възможности за Общината, както и повече и по-качествени услуги за гражданите“, допълни тя.

От ИК „Бъдеще за Смолян“ обявиха още, че събирането на подписи започва от днес, а гражданите, които искат да се подпишат, ще могат да намерят доброволци на комитета на ключови места в Смолян от утре.

„Моля гражданите на Смолян да оценят усилията на нашите доброволци и да подпомогнат с добра дума тяхното старание. Подписката ще съдържа минималното количество лични данни, необходими за ясното изразяване на вота на гражданите“, добави адв. Елена Даскалова.

„Ние не разглеждаме тази подписка в контекста на предстоящите местни избори. Напротив, убедени сме, че при масова подкрепа за подписката гласът на гражданите ще бъде чут, независимо как ще се казва следващият кмет“, приключи представянето на инициативата тя.

Пресцентър ИК "Бъдеще за Смолян"

Вирни се горе