От полицията оповестиха мерки за сигурност по време на студентския празник

От полицията оповестиха мерки за сигурност по време на студентския празник

С цел ограничаване на рисковите фактори за нарушаване на обществения ред и предотвратяване на нещастни инциденти, пожари и пътно-транспортни произшествия, свързани със провеждането на студентския празник – 8-ми декември, както всяка година ОДМВР – Смолян е създала организация за гарантиране на реда и осигуряване на сигурността на младите хора в деня на празника. Уточнени са заведенията, хотелите, ресторантите и почивните бази, където ще празнуват студенти. В тези обекти са извършени специализирани проверки от служители на “Охранителна полиция” и звено “Пожарна безопасност и спасяване”, като на собствениците и ползвателите им се обръща сериозно внимание на необходимостта от предприемането на надеждни мерки за сигурност и безопасност в и около обектите. Изготвени са графици за увеличено полицейско присъствие и контрол по безопасността на движението на 7, 8 и 9 декември 2010 г. Служителите на “Пътна полиция” ще извършват засилен контрол главно за превишена скорост, неправоспособност и употреба на алкохол на пътищата, водещи към местата за празнуване и в техните райони. В деня на празника с цел гарантиране на добър обществен ред ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие във всички населени места в областта, както и в КК Пампорово, особено в районите около питейните и увеселителните заведения. В службите “Пожарна безопасност и спасяване” ще има подсилено дежурство и е създадена организация за своевременно реагиране на произшествия. Служителите на ОД МВР – Смолян поздравяват всички студенти с предстоящия празник и им пожелават весело и безопасно празнуване. Препоръчваме на младите хора да се веселят разумно, за да не се допусне помрачаването на празника от инциденти и произшествия, както и да спазват правилата за движение, да шофират със съобразена скорост и в никакъв случай да не се качват зад волана след употреба на алкохол. Пътна полиция дава следните практически препоръки към студентите,, които са формулирани на базата на анализ на грешките на водачите и спътниците им, довели до тежки пътни злополуки:

  1. Преди и по време на празника Вашето силно приповдигнато настроение е разбираемо и логично. Но не забравяйте, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до безкритичност и опасна агресивност.

  2. Ако мястото на празнуване е в града, в който живеете и учите, е по-добре да не шофирате и да оставите автомобила си. Така ще избегнете притеснения и евентуални рискове.

  3. Ако пътувате с автомобила на по-далечно разстояние /до заведение, хижа, хотел/, първо преценете дали опитът Ви като шофьор е достатъчен, защото са възможни зимни изненади – снеговалеж, поледици. Автомобилът трябва да е напълно подготвен – със зимни гуми, изправни светлини, чистачки и отопление. Носете в багажника и вериги за сняг. По-добре да планирате така пътуването, че да избегнете шофирането на фарове.

  4. Ако приятелите, които возите, започнат да се черпят още преди и по време на пътуването, не се изкушавайте дори със съвсем малко количество алкохол. Откажете се да изчислявате какво би отчел уредът за проверка, защото е доказано, че и малките концентрации на алкохол увеличават значително риска от катастрофа.

  5. Шумните разговори и високите децибели на музиката в купето пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помолете Вашите приятели да се съобразяват с това.

  6. По пътя към мястото на празника и обратно задължително трябва да шофира най-опитният водач от компанията. Не поверявайте волана на неопитен шофьор, с малък стаж, който не е управлявал автомобила, с който ще пътувате. Имайте предвид, че когато повечето от компанията са пийнали, се създава голяма опасност от вземане на емоционални, погрешни решения.

  7. След празничната нощ с много наздравици е важно да си починете добре и се освежите напълно. Не сядайте зад волана, ако още не сте напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Не омаловажавайте въздействието на т. нар. “махмурлук”, защото в това състояние можете да направите фатална грешка зад волана.

  8. Най-добре е още вечерта да определите кой ще ви вози по обратния маршрут. Той не трябва да се увлича в наздравиците в празничната нощ, за да е бодър на следващия ден.

  9. Ако попаднете в ситуация, че няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис и не потегляйте, макар че не искате да закъснявате.

  10. Ако Вашият шофьор управлява рисково – превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, не се притеснявайте да му направите забележка, за да промени начина на шофиране. В крайна сметка той застрашава директно и Вашия живот.

  11. След празника сте уморени, недоспали и с понижен тонус, макар и трезви. По-добре е да отложите шофирането, за да се освежите напълно. Ако все пак решите да потеглите, управлявайте с намалена скорост, на по-голяма дистанция и предприемайте рискови изпреварвания. При настъпване на опасна сънливост, не се колебайте и спрете за почивка край пътя Дори само 20 минути сън ще Ви се отрази положително.

Вирни се горе