От Игнажден започват родилните мъки на Божията майка

От Игнажден започват родилните мъки на Божията майка

На 20 декември е Игнажден – Денят, в който Православната църква чества св. Игнатий Богоносец и се поставя началото на Коледните и Новогодишните празници. Според благочестиво предание той е онова дете, което Иисус Христос посочил, докато апостолите спорели за първенство, повикал го и го прегърнал, като казал:"Ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството небесно. Който се смири като това дете, той е по-голям в Царството небесно. И, който приема едно такова дете в Мое име, Мене приема”./ Мат.18:2-5/

Тези евангелски думи ни помагат да осъзнаем необходимостта от смирение, „без показност и суетна слава”, за да посрещнем новото начало, спасително и по детски чисто и свято, което предстои с Рождество Христово и идващата 2023 година. Според християнската традиция от Игнажден започват родилните мъки на Божията майка.

Характерно за празника е и обичаят „полазване”- от това, кой ще влезе пръв в къщата, се гадае каква ще бъде следващата година. Запознати с обичая твърдят, че ако човекът е добър, щедър и късметлия, то в къщата през цялата година ще има благодат и успех във всичко.

На Игнажден ще почерпят тези, които носят имената: Игнат, Искра, Пламен, Пламена.

Вирни се горе