От 22 до 27 януари Чепеларе ще е домакин на няколко международни първенства по ски ориентиране

 От 22 до 27 януари Чепеларе ще е домакин на  няколко международни първенства по ски ориентиране

От 22 до 27 януари в местност “Картола”, Чепеларе ще се проведат няколко международни първенства по ски ориентиране – Европейско, което е и кръг от световната купа, Световно първенство за ветерани и Световно първенство за младежи до 23 г.

Ски ориентирането може и да не е сред най-атрактивните спортове, но има своята публика, а и предвид ситуацията предстоящите международни състезания се очертават и като една от малкото инициативи, които успяваме да осъществим, заявиха домакините от Община Чепеларе. Близо 230 състезатели по ски ориентиране от 22 държави ще се съберат за участие в Чепеларе.

Европейското първенство по ски ориентиране е още кръг от световната купа, а заедно с него ще се проведат световните първенства за ветерани и младежи до 23 г. Една от най-големите звезди в дисциплината е световният и европейски шампион Станимир Беломъжев, който е най-яркото име сред 13-те български участници, които ще ни представят при мъжете и жените. В мъжкия ни състав личат интересни имена. Баща и син ще се състезават един срещу друг в два от стартовете. Ветеранът Николай Димитров е предвиден за всички пет състезания, а синът му Димитър Димитров, който е на 15 г. ще участва в спринта и средната. Още двама млади състезатели са включени в отбора – Йордан Йорданов и Борис Карабойков. Съставът се допълва от опитния Боян Софин. При жените Андрея Дяксова и Теодора Малчева ще участват във всички пет старта, а Евангелина Дяксова е предвидена за три състезания. Калина Недялкова и Цвета Комитска са други две имена в отбора, който е допълнен от младите състезателки от габровския клуб “Узана” Ана-Марея Игнатова и Ясемин Занкова, които ще опитат силите си в спринта и средната дистанция. Треньор на селекцията е Иван Беломъжев. Общо 20 държави ще изпратят свои представители, като с най-пълни отбори са традиционните сили в дисциплината Швеция, Финландия, Русия и Норвегия.

Подготовката за шампионата продължава при изключително строги мерки срещу Ковид-19. С оглед на последните новини около развитието на пандемията бяха отменени официалните събирания, а церемониите по откриване и награждавания са съкратени до минимум.

Вирни се горе