От 15 ноември започват Рождественските пости

От 15 ноември започват Рождественските пости

Рождественските пости започват на 15 ноември и продължават 40 дена – до 24 декември включително. Тези, които са решили да спазват поста, на 14 ноември заговяват,т.е. за последно консумират блажна храна – месо, мляко, яйца и др. Целта на въздържанието от животинска храна не е само да се пречистим телесно, а най-вече да обновим и въздигнем душите си. Също така, постейки, ще се подготвим да посрещнем достойно празника Рождество Христово. Именно затова, през този период трябва да забравим обидите, злоезичието, раздорите, клеветите и др. пороци и да се отдадем на молитва и покаяние.

Припомняме, че по време на първата и последната седмица от поста се яде само растителна храна с олио. Безгръбначните животни: охлюви, миди, октоподи и др. се считат за постна храна.

Желателно е всеки сам да вземе решение дали да пости, а не да се принуждава. Поведението на превъзходство над другите, поради строгото въздържание от храна, не е приемливо. Нека не забравяме, че все пак най-важното е не какво ядем, а какви думи изричаме и какви са постъпките ни.

Вирни се горе