От 15 ноември /сряда/ започва Рождественският пост

От 15 ноември /сряда/ започва Рождественският пост

Рождественският пост е последният многодневен пост в годината. Започва на 15 ноември и продължава до 24 декември/ включително/.Продължителността му е четиридесет дни и затова по Църковен устав се нарича Четиридесетница, така както и Великият пост.Заговява се на 14 ноември – т.е. на този ден за последно се употребява блажна храна – мляко, месо, масло, сирене, яйца и др.

Постът не е само въздържание от храна. Истинският пост е свързан с молитва и покаяние, с въздържание не само от храна, но и от страсти и пороци. Истинските плодове на поста са –изкореняване на злите навици, прощаване на обиди и поправяне на сторени злини на ближния.

Добре е да знаем, че постът не е цел, а средство, което ни е дадено, за да се извисим духовно, да се смирим и очистим от сторените грехове.Освен тайнственото обновление, трябва да се стремим към единение с Бога, за да посрещнем достойно празника Рождество Христово.Подобно на влъхвите, нека и ние да поднесем дарове на родилия се в плът на света Син Божий – не злато, ливан /бяла смола от кедър/ и смирна/ благоуханно масло/, а чисти сърца и добри дела.

Поради радостта от приближаващия ден на Христовото Рождество, Църквата е постановила постът да не е толкова строг – в определени дни се позволява риба, вино и елей/олио/

Материала подготви: Сийка КЕТЕВА

Вирни се горе