От 1 октомври стартира е-медицинската бележка за ученици

От 1 октомври стартира е-медицинската бележка за ученици

Край на хартиената извинителна бележка за отсъствия поради здравословни причини на учениците от 1. до 12. клас. Е-медицинската бележка тръгва от 1 октомври и ще се издава от личния лекар или лекарски специалист в болничната и доболничната помощ.

Болният ученик трябва да отиде при лекаря си за преглед. Когато лекарят извърши прегледа, информацията се вписва в Националната информационна здравна система. Още на този етап се създава електронен документ, който чрез системата достига до Националната единна информационна система за училищно и предучилищно образование. Тази система ще разпредели е-бележката към електронния дневник в училището, в което учи болният ученик.

Е-бележката ще пътува изцяло към училището и електронния дневник. На лекаря няма да му се налага още веднъж да изписва нов хартиен документ. В този документ освен данните на детето, ученика и училището, ще има и медицинска информация. В училището ще постъпва само минималната информация на ученика, на когото трябва да бъдат извинени отсъствията. Така личната информация няма да изтече някъде по веригата. Облекченията са и за родителите, освен за лекарите, които няма да се притесняват дали бележката ще се измачка, скъса или да не се даде на учителя.

Отпада задължението на родителите да заверяват бележките на децата си, че наистина са били болни.

Миналата година е имало 270 хиляди отсъствия на ученици. По 50 отсъствия за миналата година се падат на всеки един ученик, според броя на отчетените извинителни бележки и съответно извинени отсъствия. Това заяви в събота образователният министър проф. Галин Цоков.

Електронните извинителни бележки имат за цел да изсветлят точно този процес, който е свързан и с отпадането от училище и от образователната система изобщо. Електронната бележка ще намали административната тежест на класните ръководители, като около 3 работни дни ще е спестеното време, за да може той да се занимава със своите ученици, заяви министърът.

Министерството на здравеопазването ще реши обаче каква да е цената на електронната извинителна бележка за учениците. Това не е прерогатив на Министерство на образованието.

Отлага се пускането на е-рецептата за антибиотици и лекарства за диабет. Това съобщиха дни по-рано от Министерство на здравеопазването.

Само преди няколко дни здравният министър Христо Хинков съобщи, че има готовност това да стане от 1 октомври.

Измененията в Наредба № 4, които касаят отпускането на тези лекарствени продукти ще бъдат задържани, за да се отчетат всички становища и предложения, постъпили в хода на общественото обсъждане.

Въвеждането на е-рецептата следва да бъде съобразено и с изискването и препоръките на Министерството на електронното управление за генериране на два Национални референтни номера - първият от тях при изписването на рецептата, а вторият при отпускането на лекарствения продукт.

Вирни се горе