От 1 май отпадат ограниченията за влизане в България и и нови правила за влизане в Гърция

 От 1 май отпадат ограниченията за влизане в България и и нови правила за влизане в Гърция

Считано от 1 май, неделя, се отменят противоепидемичните мерки за влизане на лица, пристигащи от други държави, на територията на Република България. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена вчера.

Припомняме, че до 1 май лицата, пристигащи от други държави на територията на Република България, се допускат при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на равностоен или аналогичен документ, съдържащ същите данни.

Нови правила и за влизане в Гърция от 1 май

От неделя, 1 май, отпада изискването за COVID сертификат или отрицателен тест при влизане в Гърция, съобщиха здравните власти в страната.

Сертификатите за ваксинация срещу коронавируса вече няма да се изискват и за влизане в закрити помещения. Правителството прие препоръката на експертния съвет към министерството на здравеопазването на Гърция, предадоха БТА и гръцката агенция АНА-МПА.

Кафенетата, ресторантите и заведенията са сред обектите, където мярката отпада.

Комисията намали и броя на задължителните бързи тестове за неваксинираните служители, учители и преподаватели в университети от два на един път седмично. Служителите в болници и домове за възрастни хора ще продължат да си правят по два теста на седмица.

Разрешава се и 100 процента запълване на капацитета на заведенията.

Повече детайли по отношение на мерките ще бъдат дадени в министерско решение, което предстои да бъде публикувано.

На пресконференция заместник-министърът на здравеопазването Мина Гага заяви, че според здравния комитет носенето на маски в закрити помещения ще остане в сила поне до края на май. Маските продължават да се препоръчват и при струпване на хора в открити пространства, заяви тя.

Вирни се горе