От 1 март започва масов лов на дрогирани шофьори

От 1 март започва масов лов на дрогирани шофьори

Масов лов на дрогирани шофьори започва КАТ в цялата страна от 1 март. До дни за първи път у нас ще пристигнат първите 1200 еднократни тестера за установяване на водачи, които са употребили хероин, кокаин или други видове наркотици. Уредите ще установяват по слюнката само за около 60 секунди дали проверяваният е взел наркотици в последните часове, които да влияят на реакциите му зад волана.

Тестерите ще бъдат раздадени на всички отдели на КАТ в 28-те областни дирекции на вътрешното министерство в страната, включително и пернишката.

От 1 март всеки пътен полицай, който патрулира по шосетата, ще може да провери дали някой водач не се е дрогирал. Всеки заловен да шофира с каквото и да е съдържание на дрога в организма, ще бъде съден и може да лежи до 2 години в затвора, предупредиха експерти.

За да не хабят излишно струващите около 22 лева еднократни устройства, униформените вече са преминали специален курс за разпознаване на водачи под влияние на упойващи вещества. Те са обучени да установяват по външни признаци, дали някой мъж или жена зад волана се държи неадекватно.

Ще гледат за разширени зеници или други физически белези за нетрезво състояние. При всяко съмнение в състоянието на шофьор катаджиите първо ще го изпробват с дрегер, но ако той не отчете наличието на алкохол, шофьорът ще бъде проверен по слюнката му дали е под влиянието на наркотици.

Вирни се горе