От 1 до 7 август 2009 г. под мотото “Кърменето в извънредни ситуации. Готови ли сме?” за шести пореден път у нас ще се чества световната седмица на кърменето.

От 1 до 7 август 2009 г. под мотото “Кърменето в извънредни ситуации. Готови ли сме?” за шести пореден път у нас  ще се чества световната седмица на кърменето.

Световната седмица на кърменето се отбелязва  ежегодно  през  първата седмица на август. Това е акцията с най-голям размах на движението за кърмене и се чества в повече от 120 страни по света. Началото и е поставено през 1992 година. Създадена е от организацията WABA /World Alliance for Breastfeeding Action/ – Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене. WABA определя и темата на седмицата, която всяка година е различна. Традиционни партньори на Световния Алианс в отбелязване на Световната седмица на кърменето са СЗО, УНИЦЕФ, Ла Лече Лига, Международната  Мрежа за детско хранене /IBFAN/, Американската академия по медицина на кърменето, Международната асоциация на консултантите по кърмене и други. Цели на Световната седмица на кърменето 2009година: Да затвърди жизненоважната роля на кърменето при извънредна ситуация по целия свят. Да се застъпи в полза на активната защита и подкрепа за кърменето преди и при извънредна ситуация. Да предостави информация на майките, поддръжниците на кърменето, различните общности, лекарите, агенциите за помощ, дарителите и медиите как могат да оказват активна подкрепа на кърменето преди и при извънредна ситуация. Да стимулира и координира съвместната работа на хората, притежаващи умения за организация на кърменето и специалистите, оказващи помощ при извънредна ситуация. Във връзка със Световната седмица на кърменето, РИОКОЗ – Смолян ще разпространи в АГ-кабинети и здравни заведения в града и общината брошурата”Кърмата – незаменимата храна”. При желание, бъдещите и настоящи майки ще бъдат консултирани в Кабинета за здравословно хранене в РИОКОЗ – Смолян или на телефон: 0301 589 30.

Вирни се горе