От 1 август е-направление и за болниците

От 1 август е-направление и за болниците

Следващата стъпка към дигитализацията на сектора е въвеждането на направлението за хоспитализация, което ще е факт от 1 август т.г. От тази дата направленията за хоспитализация на хартиен носител ще отпаднат.

За министъра на здравеопазването Асена Сербезова посоката е ясна - вървим към електронно здравеопазване и няма връщане назад, предаде news.bg.

На проведена среща в МЗ с най-големия доставчик на медицински софтуер у нас "Контракс" и с представители на "Информационно обслужване" - компанията, на която е възложена разработката на Националната здравно-информационна система (НЗИС).

От страна на "Контракс" са обяснили като причина за проблемите при старта на модула за е-направление първоначални дефекти в софтуера, повечето от които вече са отстранени, както и различните компютърни конфигурации при изпълнителите на медицинска помощ.

"Както при всяко ново начало, така и тук трудностите са очаквани. Важното е, че всички имаме разбирането и волята българското здравеопазване да излезе на светло, което означава да го дигитализираме", е била значително по-мека от миналата седмица министър Сербезова. Припомяме, че критично се изказа Сербезова при хаоса с направленията и обеща да търси начини за санкции. От своя страна БЛС заяви, че е готов да съдейства за завеждане на колективни искове.

Всеки нов модул на НЗИС, чието използване предстои да стане задължително, е активен за тестване поне два месеца по-рано, за да имат време фирмите, осигуряващи медицински софтуер, за интеграция, са обяснили представителите на "Информационно обслужване".

Предстои въвеждане и на софтуерен стандарт, на който следва да отговаря всички разработчици, обслужващи лекари, фармацевти, дентални лекари, както и лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ.

На срещата е поет ангажимент веднъж месечно страните, ангажирани с процеса по внедряване на електронното здравеопазване, да се срещат.

Вирни се горе