Оркестър „100 каба гайди“ празнува 60 години през 2021-а г.

Оркестър „100 каба гайди“ празнува 60 години през 2021-а г.

През 2021 година знаковият оркестър „100 каба гайди“ чества 60 години от основаването си. Началото му е поставено в далечната 1961 година от покойния вече Апостол Кисьов. Той събрал гайдари на възраст от 11 до 80 години от цялата смолянска област и сформирал оркестър, който да свири по повод първия Роженски събор. След няколко изяви оркестърът става известен в страната и чужбина. Днес продължава своята дейност в читалище „Орфееви гори“ в Смолян, а негов ръководител е Тодор Тодоров. „Имахме идея да направим един много помпозен концерт, който за съжаление няма как да се случи, заради въведените противоепидемични мерки. Освен това мислехме да направим дефиле и да се съберем на Новия център в Смолян, за да почерпим за рождения си ден. Четвъртата вълна на Ковид-19 обаче дойде още през есента и това не можахме да осъществим. Разбира се, не сме се отказали да отбележим 60-та годишнина на Оркестър „100 каба гайди“. Очакваме по-добри времена и се надявам на пролет обстановката да се успокои и да успеем да осъществим идеите си“, каза за Smolyannews.com Тодор Тодоров. По думите му пандемията се отразява много зле на хората на изкуството. „За съжаление не можем да се съберем и да свирим всички заедно. В момента сме в застой, не можем да провеждаме репетициите си, но аз съм убеден, че всички свирят в къщи. Голяма част от хората в оркестъра са ваксинирани. Надявам се да няма сериозно болни, нещата да се успокоят и да засвирим отново, както преди“, каза още ръководителят на „100 каба гайди“.

Тодор Тодоров разказа, че е започнал да свири на гайда когато бил на 11-12 години, в ДЮФА при Анастас Иванов – бай Тасо. „С много труд и желание работеше бай Тасо с нас – децата. Той ни водеше на Роженските събори, които очаквахме с голямо вълнение, за да можем да свирим заедно с по-възрастните гайдари, сред които бай Лазар, Бай Стефан, Бай Дафо, бай Михал, бай Тасо Пейков, Атанас Гогов, Илия Ружинов и т.н. и т.н. Сигурно ще пропусна някой. Всички те бяха убедени, че този инструмент – каба гайдата, който го има само в Родопите, ще пребъде и ето той съществува и до ден днешен“, добави Тодоров. В момента оркестър „100 каба гайди“ наброява около 60 човека. Най-възрастният гайдар е бай Илия Кадиев, роден в далечната 1929 година, а най-малките са Мартин и Димитър от Дунево, които са на осем години. „За съжаление всички знаем, че времената са трудни, няма работа в Смолян и по-младите и по-находчиви търсят препитанието си в големите градове или в чужбина. Въпреки това съм убеден, че гайдата е с тях и свирят във всяка свободна минута, защото това е голяма тръпка“, разказва ръководителят на оркестър „100 каба гайди“.

Днес интереса към гайдата все повече расте. Все повече деца и млади хора искат да свирят на родопска каба гайда. Почти няма събитие, празненство и събирания, които да минат без изпълнения на гайда. „Радвам се, че има толкова много хора, които свирят, те ще предадат това изкуство на по-малките и ще остане за поколенията. Най-голямото ми удовлетворение е, че имам наследници. Няма да скрия, че и двамата ми синове свирят на гайда“, отбеляза Тодор Тодоров. Той бе категоричен, че в оркестъра няма завист, няма надпревара, хората са сплотени и си помагат, не само в свиренето, а и в живота, защото това са хора с различни професии. „Оркестър 100 каба гайди“ е уникален, такъв няма никъде по света. Ние можем да ходим горди и да показваме по целия свят това богатство, което притежаваме – родопската каба гайда“, заяви ръководителят Тодор Тодоров. Той поздрави всички свои колеги с 60-та годишнина на Оркестъра. Пожела им да са живи и здрави, да отшуми пандемията по-скоро, за да можем да продължат да свирят заедно, защото, както казва Тодоров: „това ни е в кръвта, това ни е живота, а най-голямото ни удовлетворение е да отидем на фестивал, на концерт, на участие. Това е мисията ни като оркестър – да популяризираме родопската каба гайда“.

Вирни се горе