Орешарски подава оставка в четвъртък

Орешарски подава оставка в четвъртък

Според запознати най-вероятен и най-приемлив за премиер на служебното правителство бил подуправителят на БНБ Калин Христов

Пламен Орешарски ще подаде оставката на правителството в четвъртък, твърди “24 часа”, според сигурен източник от централата на БСП. Вече е дадена позивна към министерствата да се готвят за оттегляне от властта.

Една част от висшия ешелон – зам.-министри, началник-кабинети, главни секретари най-вероятно ще останат и при служебното правителство, което трябва да бъде назначено до 1 август.

Все още не е ясно на кого ще се спре президентът Росен Плевнелиев за поста служебен премиер. Банковата криза навежда на мисълта, че ще се търси финанист. Затова и продължава да е актуално името на подуправителя на БНБ Калин Христов, който бе финансов министър в предишното служебно правителство на Марин Райков.

Според запознати Христов все още обмислял дали това ще е удачно. Банкери коментират, че подуправителят на БНБ е най-добре приетият български експерт от европейски финансови среди. Казват, че е много сериозна неговата роля в успокояване на ситуацията с банковата криза и подкрепата на Брюксел в тази ситуация.

Вирни се горе