Окръжна прокуратура-Смолян привлече като обвиняем 39-годишен мъж, направил опит да даде подкуп на полицай

 Окръжна прокуратура-Смолян привлече като обвиняем 39-годишен мъж, направил опит да даде подкуп на полицай

Окръжна прокуратура-Смолян привлече като обвиняем М.К., на 39 г., за това, че на 21.08.2018 г., около 01.45 ч., в гр.Смолян, е направил опит да даде подкуп на полицейски служител, за да не извърши действие по служба – да преустанови извършващата се проверка за употреба на алкохол на водача на автомобила, при който опит, макар и довършен, не са настъпили исканите от дееца общественооопасни последици по независещи от волята му причини – престъпление по чл.304а, предложение трето във вр. с чл.304, ал.1, във вр. с чл.18, ал.1 от Наказателния кодекс.

До момента е установено, че на 21.08.2018 г., в гр.Смолян, обвиняемият М.К. пътувал като пътник в лек автомобил, марка „Фолксваген Поло“. При извършваща се проверка за алкохол на водача на автомобила – К.К., обвиняемият М. К. направил опит да даде подкуп (дар – парична сума в размер на 100 лева) на един от полицейските служители, извършващ проверката. Той поставил две банкноти с номинал от 50 лева в джоба на панталона, с който бил облечен полицая, за да не изпълни законовите си задължения и да не състави на водача Акт за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата. Полицейският служител не взел парите и незабавно уведомил разследващ полицай от ОД на МВР-Смолян.

Наказанието, което се предвижда за престъплението, за което е привлечен като обвиняемия М.К, е лишаване от свобода до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.

Спрямо водача на автомобила К.К. е образувано отделно досъдебно производство за управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол – престъпление по чл.343б, ал.1 от Наказателния кодекс, съобщиха от на Апелативна прокуратура-Пловдив.

Вирни се горе