ОКОЛО 4000 НАБЛЮДАВАХА ЗРЕЛИЩНИЯ МАСКАРАД В ШИРОКА ЛЪКА, КУКЕРИ ОГЛАСЯХА С ЧАНОВЕ СЕЛОТО

ОКОЛО 4000 НАБЛЮДАВАХА ЗРЕЛИЩНИЯ МАСКАРАД В ШИРОКА ЛЪКА, КУКЕРИ ОГЛАСЯХА С ЧАНОВЕ СЕЛОТО

300 кукери огласяха с чанове , тюмбелеци и хлопки Широка лъка по време на традиционния празник Песпонеделник, който днес се завърна след двегодишно отсъствие. Около 4 000 се стекоха в родопското село, за да гледат зрелищните маскарадни игри и как се гони злото. Паркираните автомобили достигаха до с.Стойките, съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

Кметът Николай Мелемов откри кукерския празник. В словото си той посочи, че Широка лъка е едно от най-разпознаваемите села в България. А днес ни е събрал стародавният обичай на българските маскарадни игри, наречен Песпонеделник. Смисълът на днешния празник е във веселието и забавата, но преди всичко е в наследената традиция, която осмисляме като памет на рода и като културна ценност, посочи кметът. Той поздрави всички кукери като каза, че те са част от българската фолклорна традиция – нейни изразители и пазители. А на присъстващите пожела много емоции, настроение и добри спомени.

Домакини бяха песяците от Широка лъка с ръководител Стоил Калфов. По традиция те дадоха начало на празника. След това се изявиха още пет кукерски състави от селата Големо Бучино /Пернишко/, Церово /Пазарджишко/, Бегунци /Карловско/ , Изгрев /Благоевградско/ и Турия /Старозагорско/.

Кукерите огласяха всичко наоколо, а пищните им костюми са неповторими. Маскарадните игри символизират зараждащата се пролет и новото начало, прошката и възкресението. Местните песяци символично заораха нивата, за да е плодовита годината. Всички кукери изгониха злото със страховити маски и кръстосвайки саби. По традиция кукерите представяше примата на лакърдиите Веска Бабаджанкова.

На зрелищния маскарад присъстваха и областният управител Стефан Сабрутев, председателят на Общинския съвет Ангел Безергянов, директорката на НУФИ „Широка лъка“ Стоянка Тенова и Ралица Базайтова, гл. експерт в културното министерство.

Оркестър “ПИМ” с ръководител Тинчо Севдалинов свиреше за гостите, които се хванаха на дълго родопско хоро.

Организатори на Песпонеделник са Община Смолян, кметство Широка лъка, НЧ „Екзарх Стефан -1872“.

В организацията на празника се включиха и много спонсори.

Вирни се горе