Около 300 жители на Доспат са под карантина

    Около 300 жители на Доспат са под карантина

Около 300 жители на община Доспат са поставени под карантина, съобщи Красимир Горов, председател на Общинския кризисен щаб. По негови данни общият брой на хората с положителни проби за COVID-19 до днес е 95, като четирима от тях са настанени в болница, но в добро състояние. Обстановката в Доспат видимо се успокоява, след като са взети мерки за локализиране на заразата, смята Горов.

Сред поставените под карантина има цели семейства. За тях Общинският щаб изпраща доброволци, които да им доставят храна и медикаменти. Жителите на Доспат се отнасят с разбиране към наложените мерки за ограничение и ги спазват, допълва председателят на местния щаб. Пътуването от и към Доспат не е ограничено, но общината призовава местните жители да не тръгват на път, ако не е наложително.

С изключение на затворения от тази седмица цех за производство на играчки, в който възникна огнището на зараза, всички останали предприятия в града продължават работа при стриктни противоепидемични изисквания. В едно от предприятията са изследвани всички около 200 работници, като тестването е осигурено от собственика на компанията. От Общинската администрация предполагат, че епидемичната ситуация няма да се отрази на летния туристически сезон в Доспат, който обичайно започва след 15 юли.

Вирни се горе