Официално откриха специализирана сензорна зала за деца със СОП

Официално откриха специализирана сензорна зала за деца със СОП

Новооткритата сензорна зала в РЦПППО-Смолян предоставя нови възможности за развитие на приобщаващото образование в региона

Днес в Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование и подкрепа в Смолян официално беше открита специализирана сензорна зала за деца със СОП. Официални гости на събитието бяха депутатът и председател на ПГ ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, областният управител на област Смолян г-н Недялко Славов и началникът на РУО г-жа Мария Семерджиева. Гостите разгледаха новата придобивка, от която ще се възползват близо 300 деца от цялата област и дадоха висока оценка на постигнатите резултати, като поздравиха екипа на Ресурсния център. Средствата за реновирането на залата, оборудването и всички уреди за рехабилитация, терапевтични игри и релаксиращи занимания са в размер на 55 хил.лв., като финансирането е от бюджета на Центъра. „Вярвам, че така ще помогнем на децата да разгърнат възможностите си- чрез усилията на лекарите, родителите и учителите ще се случи адаптацията и приобщаването на децата, които имат по-особени терапевтични нужди.

Това каза депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и допълни, че когато сме обединени сме силни. Тя сподели и думите на майка на дете със СОП, че тези деца приемат околния свят, но че за тях е особено важно другите деца да ги приемат и средата им да е достатъчно дружелюбна. Вярвам, че с тази зала и всички усилия това ще се реализира.“, каза още д-р Дариткова и поздрави всички с Баба Марта.

Новата зала за сензорна стимулация е обособена в две части-едната е за активна терапевтична игра и е оборудвана със стена за катерене, терапевтични люлки. Другата част е стая за релакс и помещение със сензорни модули, табло за писане със „светещи писалки“ и кът за отдих на дечица с хиперактивност и дефицит на внимание. С тях ще работят кинезетерапевти, психолози, рехабилитатори и специалисти от други области. „Радвам се , че можем да открием тази сензорна зала, защото знам с какъв ентусиазъм започнахте и вложихте по време на реновирането й. Сигурен съм, че тази зала ще помогне на много семейства да преодолеят дефицитите на децата. Тук благодаря на екипа на Ресурсния център за усилията и съпричастността, които влагате за работата с децата със СОП, за което се убедих като родител на дете с подобен дефицит и което идва с огромно желание тук. Признателност и благодарност към екипа на Центъра и всички ресурсни учители.“, каза областният управител Недялко Славов. Той благодари специално на началника на РИО г-жа Мария Семерджиева, която е инициатор на създаването на Центъра преди 15 години и допълни, че не е случаен факта, че Смолян първенец в пиробщаващото образование. „Много пъти съм казвала, че този Център е като мое дете, защото аз наистина приемам така институцията. Спомням си ентусиазма, с който открихме Ресурсния център преди 12 години, радвам се, че той се разви и получи доверието на родителите и заема важно място в живота на децата от цялата област Смолян. Благодаря на г-жа Бошнакова че води институцията с голяма отговорност и ще продължавам да работя за развитието на Регионалния център за приобщаващо образование.“, каза началникът на РУО г-жа Семерджиева.

Вирни се горе