ОДМВР – Смолян с информационна кампания срещу телефонните измами

ОДМВР – Смолян с информационна кампания срещу телефонните измами

ОДМВР - Смолян чрез своите 5 районни управления и със съдействието на Български пощи, стартираха превантивна кампания, срещу телефонните измами. Кампанията предвижда да бъдат разпространени информационни брошури сред населението в областта. Листовки са предоставени на гишетата в пощенските станции. Началниците на районни управления и полицейските инспектори имат задачата да използват всяка своя среща с жителите на малките и отдалечени населени места, за да им разяснят механизма на телефонните измами, като им дадат конкретни препоръки за действие при получаването на телефонно обаждане с искане на пари.

Провеждат се работни срещи по темата с кметовете и кметските наместници по места, от които се очаква, при ежедневните си контакти, особено с възрастните хора, които са и най-уязвими да ги информират какво е необходимо да направят при телефонно обаждане от непознати хора с искане на пари. В кампанията са включени и банковите клонове, с управителите им се уточнява начинът на съдействие с цел пресичане на телефонните измами. Дават се указания на банковите служители как да действат в случай, когато възрастни хора решават внезапно да изтеглят голяма сума пари от личните си спестявания.

Според експертите в полицията обажданията постъпват предимно на стационарните телефони на възрастни хора. При разговорите измамниците успяват да получат допълнителна информация за събеседника си. Най-честите използвани схеми за измама са: за пострадал близък и нужда от спешна медицинска помощ; за оказване на съдействие на полицията или за авансово плащане на различни видове стоки и услуги /закупуване на пелети за огрев; у-ги свързани с подмяна на дограма и т.н. /, освобождаване на колетна пратка и др. „Сценарийте“ са различни, но винаги се искат спешно пари!

При получаването на подобно обаждане, свързано с изискването за спешно предаване на пари, е необходимо да запазите спокойствие и незабавно да се свържете с Вашите близки, както и да сигнализирате на тел. 112 или в най-близкото управление на МВР.

izmami

Вирни се горе