ОДМВР-Смолян предупреждава за „сценариите“ на някой от най- разпространените измами

ОДМВР-Смолян предупреждава за „сценариите“ на някой от най- разпространените измами

КАК ДЕЙСТВАТ ИЗМАМНИЦИТЕ?

Обаждат се на домашния ви телефон от името на длъжностно лице - полицай, адвокат, следовател, лекар, държавен служител и др.

Историите, които ви разказват по телефона, за да бъдете ИЗМАМЕНИ, са различни, като най – популярните сценарии са следните:

  • провеждане на специализирана полицейска операция по залавяне на телефонни измамници. Полицията в никакъв случай не търси съдействие от гражданите чрез предоставяне на суми.

  • внасяне на гаранция за освобождаване от наказателна отговорност след пътнотранспортно произшествие със загинал човек или средства за животоспасяваща операция. При получаването на подобно обаждане, свързано с изискването за спешно предаване на пари, е необходимо да запазите спокойствие и незабавно да се свържете с Вашите близки.

  • получаване на ценен колет от страната и чужбина - Извършителите на случаен принцип се свързват с жертвите и най-често у тях създават убеждение, че са техни близки от чужбина, които ще им изпратят големи суми пари с пратка. В последствие под предлог, че пратката е задържана от митнически власти искат да им бъдат изпратени суми за освобождаване на пратката, по сметки на трети лица и страни. Изпращането на недекларирана валута е незаконно.

  • продажба на автомобили - В чужди сайтове се публикуват атрактивни обяви за продажба автомобили, чиято стойност е значително по ниска от пазарната. Продавача първоначално съдейства, предоставя информация и дори е склонен на значителни отстъпки в замяна на „капаро“, което се превежда по сметки на трети лица, в повечето случаи се установява, че посочената информация за автомобилите не отговаря на истината или самоличността на продавача е неистинска.

  • все по-често използвана схема са т.н. „романтични“ измами. Първоначално в онлайн сайтове за запознанства или социални мрежи се осъществяват контакти, като в почти всички случаи профилите на „ухажорите“ са неистински. Комуникациите са предимно през приложения, които поддържат гугъл преводач и за кратко време печелят доверието на жертвата, създават впечатления за състоятелност, но винаги поставят условия, че за освобождаване и придобиване на притежаваните от тях суми от жертвите е необходимо да бъдат изпратени различни по-размер суми предимно в трети страни и сметки. Преди да осъществите контакт с профили на непознати за Вас лица ги проверете до колкото е възможно, като избягвайте кореспонденция посредством приложения и преводачи.

  • Фишингът е друга форма за извършване на измама в интернет пространството, като под различни форми жертвата умишлено се въвежда в заблуда, целта на извършителите са данни за достъп до банкови сметки, онлайн разплащателни процесори, акаунти на доставчици на лицензирани услуги, лични профили, акаунти в социални медии и всякаква друга чувствителна информация, с която в последствие източват пари от банкови сметки и всякакви подобни негативни сценарии.

Сценариите са различни, Каквато и да е историята, тя задължително завършва с искане на пари. Не се доверявайте!!!

КАК ДА РЕАГИРАТЕ ?

При всяко съмнително обаждане веднага прекъснете връзката /разговора/, като затворите телефона. Не изпадайте в паника, а ПОМИСЛЕТЕ !!!

При повторно позвъняване не вдигайте.

Преди да предприемете каквото и да било, незабавно се свържете със свои близки или се обадете на телефон 112. По никакъв повод не давайте пари, независимо какво ви казват и колко убедителни или заплашителни са думите им! Не се доверявайте само на телефонното обаждане - ТОВА Е ИЗМАМА !!!

Никога не отваряйте връзки или прикачени файлове в подозрителни имейли и съобщения.

Бъдете много внимателни колко и каква лична информация споделяте в социални мрежи и сайтове за запознанства. Компрометиращи материали, могат да бъдат ползвани за изнудване.

Вирни се горе