ОД МВР – Смолян отбелязва Третата глобална седмица за безопасност на движението по пътищата с редица мероприятия

ОД МВР – Смолян  отбелязва Третата глобална седмица за безопасност на движението по пътищата с редица мероприятия

13 деца са пострадали при пътни инциденти за една година в област Смолян

С решение на Общото събрание на Организацията на Обединените Нации от 10 април 2012 г., периода от 4-10 май 2015 г. е обявен за Третата глобална седмица за пътна безопасност. Основната цел, поставена с провеждането на седмицата, е да се привлече вниманието към спешната необходимост от по-добра защита на децата и да се генерират мерки за действия, необходими, за да се постигне това. Децата са от групата участници в движението, подложени на най-голям брой риск от смърт, получаване на наранявания и инвалидност на пътя. Всеки ден повече от 500 деца губят живота си от пътнотранспортни произшествия в световен мащаб. Десетки хиляди са ранени. В нашата страна всяка година над 1000 деца стават жертва на пътнотранспортни произшествия. Целта на “Седмицата” е да се даде допълнителен тласък за постигане на целите на Десетилетието за активни действия по безопасност на движението по пътищата 2011-2020 г. да бъдат спасени 5 000 000 човешки живота. “Спаси живота на децата!” е официалното лого на Третата глобална седмица на ООН за пътна безопасност. В тази връзка ООН разпространи “Декларация на децата за безопасност на движението по пътищата”, в която децата изразяват своите мисли и страхове за движението по пътищата. Тази декларация е призив за отбелязване на Третата глобална седмица за безопасност на ООН през май 2015 г. Жестока е статистиката за жертвите деца от пътнотранспортни произшествия. За периода 2011-2014 г. в резултат на пътнотранспортни произшествия са загинали 114 деца и 4346 са получили различни наранявания. Всеки ден през този период в нашата страна 3 деца са ставали жертва на катастрофи. Много висока цена плащаме за нашата мобилност. И това изисква всички ние, възрастните, да осъзнаем нашата отговорност за безопасното участие на децата в пътното движение. Доколко проблема за безопасността на децата присъства в семействата, в детските градини, в училищата, в пътната инфраструктура, в населените места, в районите, където живеят и играят децата. На територията на ОДМВР – Смолян според данните на “Пътна полиция” през 2014 г. няма убити деца до 18-годишна възраст. Ранени са 13 деца и юноши до 18 години при пътни инциденти в област Смолян (15 за 2013 г.).

Инициативи в програмата за провеждане на Трета глобална седмица на пътна безопасност на ООН на територията на ОД МВР – Смолян

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова официално представи инициативите на Националната кампания по повод Третата глобална седмица на ООН по безопасност на движението, с официално лого “Спаси живота на децата!” на пресконференция в София на 30.04.2015 г. Тя се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на председателя на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева, със съдействието на БНТ и БНР.

В област Смолян Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН в Република България от 4 май до 10 май 2015 г. се откри с пресконференция на 04.05.2015 г. в заседателната зала областта от заместник-областния управител г-н Петров, на която също бяха разяснени инициативите, с които ще бъде отбелязана “Седмицата”. Проведени са работни срещи със заместник-областния управител на Смолян г-н Петров с участието на всички институции, имащи отношение по безопасността на движението по пътищата. Институциите, които подкрепят кампанията в областта са ОД МВР, РД ПБЗН, БЧК, РЗИ, РИО на МОН, Българска браншова асоциация “Пътна безопасност”, ДАИ – Смолян, областни управители, общините от региона, както и неправителствени организации. Техни представители присъстваха на пресконференцията в областта. След обсъждане на различни предложения за отбелязване на Третата глобална седмица за безопасност на движението по пътищата на ООН за Република България, в област Смолян, се стигна до решение за провеждане на следните мероприятия:

  • Провеждане на практически занятия, беседи на служители от “Пътна безопасност” от районните управления на МВР, посветени на пътната безопасност, с учениците от третите класове – 4 и 5 май 2015 г.

  • Провеждане на специализирана полицейска операция по метода на “Широкообхватен контрол” за използването на обезопасителни системи за деца, колани и защитни каски, контрол на нарушения, свързани с превишаване на разрешената скорост и правоспособност на водачите на моторни превозни средства, която започва на 6 май от екипи на “Пътна полиция”, съвместно с доброволци на Българския червен кръст – гр. Смолян

  • Организиране на демонстрационна изложба, посветена на безопасността на движението по пътищата. Същата ще бъде на открито на Стария център в Смолян, като ще бъде поставен и катастрофирал автомобил, на който децата ще могат да пишат своите послания – начало 11.00 ч. на 7 май 2015 г.

  • Почитане паметта на жертвите в пътни инциденти с подаване на светлинна и звукова сигнализация от патрулни автомобили и с едноминутно мълчание. Полицейските коли ще бъдат разположени в районите на детски и учебни заведения в областта, намиращи се в близост до възлови кръстовища на 8 май от 12.00 часа

  • Провеждане на мероприятия с ученици и възрастни хора, като логото е “Уча баба и дядо да пресичат безопасно”, с участието на служители на “Пътна полиция” и др.

  • Провеждане на състезателни програми, посветени на темата за безопасността на децата като участници в пътното движение. Ще се провеждат на централни места в областните и общински центрове на 9 май

  • Закриване на Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН в Република България – на 10 май.

Областна администрация съвместно с Българската браншова асоциация “Пътна безопасност” отпечатаха светлоотразителни стикери с надпис “Пазете своето бъдеще”, които ще бъдат разпространени. Предвидените мероприятия се провеждат във всички общини на територията на област Смолян.

“Като участници в движението по пътищата нека бъдем за пример на децата и да следим тяхното поведение за безопасност на пътя.” – с тези думи се изказа директора на ОД МВР – Смолян Николай Димов. Зам.-областния управител г-н Петров пък допълни: “Целта на предприетите инициативи е те да се превърнат в традиция, а не да свърши всичко след приключването на глобалната седмица”, като призова активно да се включат и медиите.

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ДЕЦАТА ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

Защо хиляди деца загиват и получават травми по пътищата на света всеки ден? Защото не се прави достатъчно. Вие, нашите лидери трябва да слушате и да действате.

Ние сме деца. В бъдеще може да имаме думата, но сега да ни помогнете зависи само от вас. Действия трябва да бъдат предприети, колкото може по-скоро, или много деца няма да има възможност да пораснат достатъчно големи, за да се чуе техния глас.

И именно тук вие-нашите лидери и другите възрастни, можете да ни помогнете, като се присъедините към този призив за действие за осигуряване на безопасността на децата на пътя.

Ние всички заслужаваме да пътуваме безопасно до и от училище. Пътищата трябва да са безопасни, за да могат децата безопасно да ходят на училище. Ние искаме безопасни пешеходни пътеки и велисопедни алеи, ние искаме пътни неравности, които да забавят движението, ние искаме безопасни пешеходни преходи през пътните платна, така че да може да ходим на училище без страх и риск за получаване на травми.

Ние призоваваме за това всички транспортни средства, превозващи деца навсякъде, където и да са по света да бъдат безопасни. Всички автомобили и автобуси трябва да имат обезопасителни колани. Когато децата се возят с възрастни на мотоциклети и скутери, те трябва да имат каски, които могат да ги защитят. Ние знаем, че използването на каски и обезопасителни колани може да спасят живот.

Шофирането след употреба на алкохол е опасно. Превишаването на скоростта също е опасно. Хората, които се грижат за деца, не трябва да допускат тези неща, никой не трябва да ги прави. Полицията трябва да прави повече, за да ни защити и да спират тези, които превишават скоростта и управляват под въздействието на алкохол. Ние трябва да бъдем защитени през цялото време – когато сме с нашите семейства, когато отиваме да играем или на училище.

Закони трябва да бъдат направени, гласовете трябва да бъдат чути и трябва да има действия, които да осигурят безопасни пътища за всички деца по целия свят. Поради това ние призоваваме вас, световните лидери, да включите действията срещу смъртните случаи по пътищата, като нова цел на глобалното развитие. Където и да живеем, ние искаме и очакваме пътна безопасност на нашите приятели, нашите семейства и за себе си.

Ние сме само деца и нашите гласове не винаги се чуват. Така че ни е необходима вашата помощ за предприемане на по-нататъшни действия. Ако вие можете да направите пътищата безопасни сега, ние ще можем да предложим добър пример за бъдещите поколения. Моля чуйте ни и действайте. Спасявайте живота на децата!

Вирни се горе