Очакват президента на национален курбан от Забърдо против жертви по пътищата

Очакват президента на национален курбан от Забърдо против жертви по пътищата

Поставиха внушителна реклама на Забърдо на разклона на главния път, където ще се проведе курбана

Кметът на Забърдо Валентин Черпоков подготвя голям курбан на главния път Смолян – Пловдив против катастрофи по пътищата, пише Марица.бг. На събитието, което ще се проведе на 30 декември, се очаква да пристигне президентът Румен Радев, съобщи кметът на Забърдо Валентин Черпоков.

Селският управник организира курбана за 16-та поредна година. Освен храната, на всички преминаващи по главния път ще се раздават и фланели и шапки със символа на мира. Гълъбът на мира бе направен от 250 военни каски по идея на Черпоков и беше поставен пред входа на Забърдо по Гергьовден тази година. На облеклата, които ще се раздават, символът е съчетан с призив: Мир по пътищата на България!

Събитието се очаква да бъде благословено от Негово преосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Поканени са и всички политици, кметове и шефове на институции от двете области Смолян и Пловдив.

Пътят от Смолян до Асеновград от десетилетия се слави като Пътят на смъртта, тъй като е единственият към региона, пренатоварен е, а в областта транспорта е само на колела.

На разклона на главния път за Забърдо беше монтирана внушителна рекламна табела на селото с всички атракции и последната – Гълъба на мира.

„Искам да се помолим заедно за по-малко жертви по пътищата през новата 2023 година. Фланелите и шапките са изработени в Истанбул, с помощта на Бат Сали от Асеновград, изселил се в Истанбул, Турция. Надявам се призива да достигне до повече хора и повече политици да го подкрепят", каза Черпоков.

Снимка: Марица.бг

Вирни се горе