Очакват ни още пикове на COVID-19 - мерките били само на хартия

Очакват ни още пикове на COVID-19 - мерките били само на хартия

Ако продължаваме по този начин, ни очакват още пикове на заразата. За това предупреди пред Нова телевизия зам.-председателят на Комисията по здравеопазваане към Народното събрание д-р Александър Симидчиев.

Той посочи, че нивото на колективната имунна защита е много ниско и не е в състояние да ни предпази. По негови думи продължаваме да не прилагаме ефективно противоепидемичните мерки, нямаме и действаща ваксинационна кампания.

Симидчиев обясни, че е предложил на депутатите да бъдат отделени специални средства за провеждането на разяснителна кампания относно ваксините. Имаме нужда от конкретни, информативни и въздействащи послания спрямо възраженията на хората, подчерта медикът.

Той посочи, че вече две области в страната са в червената зона, а други две са много близо до нея. Според него новата вълна ще дойде точно преди началото на учебната година.

“Ще повторим нещо, което вече знаем, защото действаме по еднакъв начин. Мерките са само на хартия, но не се реализират на практика”, заяви д-р Симидчиев.

Той подчерта, че когато живеем в общност, трябва да се съобразяваме с някои неща. “Ако решим да пием алкохол, ние ограничаваме правата си за каране на автомобил. Това е въпрос на личен избор. Има правила, които защитават общността ни”, обясни медикът.

Вирни се горе