Обявиха 7 декември за ден на национален траур в Русия

Обявиха 7 декември за ден на национален траур в Русия

По непотвърдени данни, числото на жертвите след пожара в гр. Перм е достигнало 112 души. Това съобщи кореспондентът на телевизия „Вести". Официално до сега е потвърдена смъртта на 109. Данните са до 14.30 ч. московско време.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев обяви 7 декември за ден траур във връзка с трагедията.

Министерството на извънредните ситуации на Русия публикува предварителен списък на пострадалите при пожара, които са настанени в болниците на гр. Перм.

Припомняме,че експлозия, предизвикана от фойерверки, е избухнала в нощен клуб в руския град Перм, предаде Ройтерс като цитира представителя на Главното управление на Министерството на извънредните ситуации за Пермска област.

В нощния клуб “Куция кон” празнували 8 години от откриването на заведението и болшинството от загиналите са негови служители и техни близки. В момента на взрива в помещението са се намирали близо 200 души.

Причината за избухването на пожара, по предварителни данни, е неправилно боравене с фойерверки, съобщиха от регионалното управление на Министерството на извънредните ситуации на Русия.

Агенция Ройтерс цитира свидетел, според когото тротоарите около клуба са били отрупани с десетки овъглени тела.

Опасенията за терористичен акт не се потвърдиха. “Не става дума за терористична атака”, е заявил губернаторът на Пермска област Олег Чиркунов.

Руският премиер Владимир Путин е наредил на ръководителя на министерството на извънредните ситуации Сергей Шойгу да оглави оперативен щаб за разследване на причините за експлозията. За Перм са заминали също министърът на здравеопазването Татяна Голикова и министърът на вътрешните работи Рашид Нургалиев за да се координират спасителните операции.

Властите в Перм съобщиха от своя уебсайт, че са приели решение да изплатят на семействата на загиналите парична помощ в размер на 100 хиляди рубли. Освен това е било взето решение за откриване на гореща телефонна линия за роднините на пострадалите при трагедията.

По последни данни в резултат на експлозията са загинали 103-ма души, 142-ма са хоспитализирани. По непотвърдена информация числото на жертвите е достигнало 112 човека.

Собственикът на клуба Анатолий Зак е заявил, че не е виновен, тъй като е дал помещението под наем, съобщава Интерфакс. Той е задържан, заедно с изпълнителната директорка на клуб “Куция кон” Светлана Ефремова.

Вирни се горе