Обстановката в Смолянско постепенно се нормализира

 Обстановката в Смолянско постепенно се нормализира

Няколко часа бяха необходими на аварийните екипи на община Неделино, за да пробият пътя от село Изгрев до махала Диманови колиби, за да могат да им доставят продукти от първа необходимост, след като сняг затрупа подхода за домакинствата.

Акцията е била ръководена лично от кмета на общината Боян Кехайов, като е започнала още в 04:30 ч. сутринта. По трасето е работила тежка техника и към 10:00 ч. пътят е бил пробит. Именно в община Неделино бе най-тежка ситуацията в областта заради обилния снеговалеж, като редица населени места бяха без ток през деня, а през нощта само три от тях изкараха на тъмно.

„След обилния снеговалеж през изминалото денонощие вече всички пътища в Община Неделино са проходими. Хляб и провизии от първа необходимост се доставиха на хората и от най-отдалечените населени места в нашата община. Нямаме вече никакви притеснения“, коментира кметът на община Неделино Боян Кехайов.

Същевременно стана ясно, че значително се подобри пътната обстановка в областта. Вече отпадна изискването за движение с вериги в Смолянско, както и движението на товарни автомобили. Все още има ограничения за вериги на прохода „Превала“, както и за движение на моторни превозни средства над 12 тона с ремаркета и полуремаркета. Забранено е преминаването на товарни автомобили по пътя Лъки – Рожен, Момчиловци, Момина вода, Девин – Михалково, прохода „Печинско“, отсечката от границата на Гоце Делчев до доспатското село Барутин, както и от златоградското село Старцево до границата с област Кърджали, уточниха от Областно пътно управление.

Проходими при зимни условия са пътищата в област Смолян, съобщиха от Областно пътно управление – Смолян. Няма затворени пътища от републиканската пътна мрежа.

Повечето ограничения за движение с вериги по пътищата в областта отпаднаха . Остава с сила ограничението за движение на товарните автомобили над 12 тона без ремаркета и полуремаркета през прохода Превала, както и по направленията Батак – Доспат и Доспат – Девин. По пътя Рожен – Лъки и Момчиловци – местност „Момина вода“ остава ограничението за движение с вериги, а товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета.

Вирни се горе