Обстановката в област Смолян остава тежка

Обстановката в област Смолян остава тежка

Остава обявеното частично бедственото положение област Смолян след проливните дъждове.

Общините Неделино, Смолян, Девин и Рудозем все още са в бедствено положение, а частично важи за общините Мадан и Борино. Няма бедстващи хора а територията на областта, съобщи областният управител Стефан Сабрутев.

Високите нива на реките, които излязоха от коритата си, причиниха доста щети. Има откъснати пътища, разрушени къщи и селскостопански постройки, наводнени сгради. Продължава работата по разчистването на множеството свлачища и отстраняване на щетите по пътната мрежа . Пътят Смолян –Девин остава непроходим. Движение по този пътен участък се допуска само за линейки и други специализирани автомобили.

Пътят Девин – Кричим е затворен за товарни автомобили. Товарният трафик за Девин е пренасочен през Грохотно – Доспат – Батак и съответно Гоце Делчев.

Пропадания има и по пътищата Доспат – Девин, Тешел – Девин, Стойките – Пампорово и Смолян – Могилица.

Пътят до село Мугла в община Смолян е пробит, доставени са стоки от първа необходимост и медикаменти. До там се стига само с автомобили с висока проходимост се достига до там..

От община Девин са стигнали до Триград и са доставени стоки от първа необходимост.

В село Елховец, община Рудозем, където има откъснат мост, усилията са насочени към направата на временен проход.

В община Неделино продължава разчистването на пътя Неделино-Крайна, има затворени няколко улици в града заради свлачища в града. Там също работи техника. Продължава отводняването на пътища. Днес надеждите са да бъде отводнена и помпената станция, която захранва с вода няколко населени места.

По данни на ЕВН без ток към момента е село Рибен дол, община Баните.

В цялата смолянска област към тази сутрин вали сняг със средна и висока интензивност. Пътните настилки са заснежени и частично заледени, но се обработват. Движението на МПС се осъществява с повишено внимание и съобразена скорост, информират от Областно пътно управление.

Вирни се горе