Общинският съвет в Смолян отложи спорни теми за следващо заседание

 Общинският съвет в Смолян отложи спорни теми за следващо заседание

Общинският съвет в Смолян отложи за следващо заседание спорни точки за разпореждане с общински имоти. Дневният ред на насроченото за днес онлайн заседание на съветниците бе отложен за следваща сесия, с изключение на единствена точка за гласуване – на парична помощ за нуждаещо се от операция в чужбина болно момиче.

Определените като спорни точки от дневния ред се отнасят за предложения на кмета Николай Мелемов за отдаване под наем на неработещата от десетилетия топлоцентрала в областния град и за учредяване на право на строеж върху общински земи за 30 г. за изграждане на фотоволтаична централа.

Съответните общински имоти се намират на скалите над правия участък посока кв.Устово/Виж снимките/.

Общински съветници коментираха, че заседанието , свикано онлайн, е в нарушение на Закона за местно самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Първоначално управляващото мнозинство гласува, че сесията е легитимна, но в последствие след дълги дебати и спорове, взеха решение да отложат разглеждането, като гласуват само по първата точка от дневния ред.

Внесената докладна записка за обявяване на конкурс за топлоцентралата предвижда минимална месечна наемна цена от 250 лв., ремонт на сградата за 45 000 лв. и разкриване на минимум едно работно място. Точката във връзка с постъпило инвестиционно предложение за изграждане на фотоволтаична централа включва отстъпено право на строеж за 30 години върху няколко общински имота. Посочените в докладната записка цени за учредяване право на строеж предизвикаха сериозни критики в социалните мрежи от страна на депутатите Зарко Маринов и Михал Камбарев, който се включи във виртуалната дискусия.

Отпадането на точките от предварителния дневен ред бе прието от съветниците след оспорване на легитимността на онлайн заседанието.

Съветниците гласуваха единствено отпускането на 3000 лв. помощ за лечение в чужбина на 17-годишната Даниела Йорданова, бореща се от 10 г. с тежката диагноза левкемия. За трансплантацията на стволови клетки и костен мозък на момичето са необходими 200 000 евро, лечението ще се извърши в Германия, посочиха близки на семейството на Даниела. Общински съветници се ангажираха да внесат и лични средства в кампанията за набиране на сумата за лечение на Даниела.

Вирни се горе