Община Смолян ще стартира прием по нов проект за смяна на старите печки на дърва с екологични отоплителни уреди

 Община Смолян ще стартира прием по нов проект за смяна на старите печки на дърва с екологични отоплителни уреди

Община Смолян ще започне прием по нов проект за смяна на старите печки на дърва с екологични отоплителни уреди – климатици, пелетни уреди и термопомпи.

Това ще бъде в продължение на досегашния проект за подмяна на печките с енергоспестяващи климатици и други уреди, съобщи зам.-кметът на Смолян Марин Захариев на пресконференция пред медиите. Той отбеляза, че ще има възможност и за фотоволтаици за хора, които са енергийно бедни и отговарят на определени изисквания.

Всички домакинства, които до сега не са се класирали, ще могат да се възползват от тази възможност. Целта на проекта е подобряване на качеството на атмосферния въздух, като всички жители на Общината от града и селата могат да участват. Осигуреното финансиране по проекта е в размер на 20 373 833,94 лева. Средствата ще бъдат предоставени безвъзмездно по проект, финансиран от програма “Околна среда 2021-2027 година“. Всички заявления, които не бъдат финансирани по настоящият проект, ще имат възможност да участват в бъдещия проект, като през месец октомври 2023 г. се планира да стартира приема на заявление за участие.

Около 2600 домакинства в Община Смолян вече са получили нови отоплителни уреди.

Вирни се горе