ОБЩИНА СМОЛЯН РЕАЛИЗИРА НОВ СОЦИАЛЕН ПРОЕКТ „ПАТРОНАЖНА ГРИЖА ПЛЮС“

ОБЩИНА СМОЛЯН РЕАЛИЗИРА НОВ СОЦИАЛЕН ПРОЕКТ „ПАТРОНАЖНА ГРИЖА ПЛЮС“

Проектът включва две дейности – патронажна грижа в подкрепа на възрастните хора и превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности

От средата на месец юли т.г., Община Смолян стартира предоставянето на услуга „Патронажна грижа“ по проект № BG05M9OP001-6.002-0121-C01 „Патронажна грижа + в община Смолян“, финансирана по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.

Проектът включва следните дейности: Дейност 1 – Патронажна грижа; Дейност 2 – Превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности. От възможностите на проекта по Дейност 1 вече се възползват 167 потребители – възрастни хора над 54 години в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания. Включват се и други уязвими групи, включително рискови от заразяване с COVID-19 или поставени под карантина заради вируса.

Дейностите, които се предоставят, са:

• Почасови, мобилни интегрирани здравно-социални услуги за нуждаещите се лица от целевите групи;

• Допълваща дейност – доставка на храна, хранителни продукти, лекарства, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите).

Патронажната интегрирана здравно-социална услуга по проекта включва комплексно извършване на посочените дейности при един потребител, сумарно до 2 часа дневно. Предоставя се от персонал за помощ в дома и медицински екип от специалист „Здравни грижи“, рехабилитатор и психолог. Всички те обслужват хората в техните домове, за да ги подпомагат в ежедневните им дейности, съобразно индивидуалните потребности на всеки от тях. Предоставяните дейности са безплатни за потребителите.

18 домашни помощници и 3 работници, изпълняващи доставки по домовете, са назначените по проекта в Смолян и селата Арда, Горна Арда, Могилица, Момчиловци, Виево, Кутела, Славейно и Мугла. Екипът е координиран от диспечер, който отговаря за планирането, оперативното изпълнение и гладкото протичане на ежедневните дейности при обслужването на хората, които ползват услугата. Дейността по проекта подобрява качеството на живот от уязвимите групи, които поради различни ограничения от здравословен характер, са изключени от социалния живот или са изложени на заразяване от COVID-19.

Дейност 2 по проекта „Превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности“ се предоставя в Дом за стари хора – с. Фатово, Домовете за пълнолетни лица с психични разстройства в с. Петково и с. Ровино, Дневен център за деца на улицата в с. Широка лъка, Комплекс за социални услуги за деца, младежи и пълнолетни лица с увреждания в Смолян, Център за обществена подкрепа – Смолян и двата Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания в Устово и кв. Каптажа .

В условията на глобална пандемия, предизвикана от разпространението на COVID 19, персоналът на тези 8 институции е изложен на натоварване, причинено от усложнените условия на работа. Чрез изпълнението на проекта е осигурена спокойна и безопасна работна среда, както за персонала, така и за потребителите на социалните услуги, като за целта са включени допълнително 25 хигиенисти, санитари и портиери за подпомагане на служителите в услугите, делегирани от държавата дейности. Въведени са допълнителни мерки за дезинфекция на сградния фонд на социалните услуги, делегирана от държавата дейност, с цел предоставяне на защитена среда за лицата.

Сред основните отговорности на назначените лица по „Превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности“ са приемане и раздаване на личните предпазни средства за персонала, приемане на дезинфектантите и извършване на дезинфекция в услугата, организиране тестването на персонала и потребителите на социалните услуги и др. Двете дейности по проекта – „Патронажна грижа“ и „Превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности“, са с продължителност от 12 месеца – до 17 юли 2022 година. Стойността на проекта е 697 581.41 лева с европейско финансиране.

Вирни се горе