ПП: Община Смолян продава ударно общински жилища на свои служители на безценица

ПП: Община Смолян продава ударно общински жилища на свои служители  на безценица

За продажба на общински жилища от страна на Община Смолян на доста атрактивни цени алармират от щаба на областната структура на „Продължаваме промяната“. Според тях, освен че се забелязва сериозно активизиране по темата през последните седмици, между новите собственици на апартаменти са и служители на Община Смолян - Боян Георгиев, Атанас Ратайски и Златко Карамучев. Георгиев е настанен през 2021 г. и преди около месец закупил имот на цена от 729,09 лв./кв. м. Ратайски, също е настанен през 2021 г. и преди няколко седмици придобива жилището, в което живее на цена от 479,76 лв./кв. м. Златко Карамучев е настанен през 2017 г. и закупи имота на цена от 627,38 лв./кв. м.

От партийната централа на „Продължаваме промяната“ в Смолян изразяват и съмнения, че въобще е спазена Наредбата, по която се настаняват крайно нуждаещи се граждани в община Смолян.

„Общинските жилища по своята същност са предназначени за лица с реална жилищна нужда.

Нашето разбиране е, че те трябва да се отдават под наем на символична стойност на тази част от обществото, имала лошия късмет да остане без покрив над главата си и чиито доходи ги нареждат под прага на бедност, самотни родители или многодетни семейства. Това, което виждаме като действия от г-н Мелемов, е в абсолютен противовес“, смятат от „Продължаваме промяната“ в Смолян.

От партийния офис в Смолян отбелязват още, че в края на м.г. по идея на кмета Николай Мелемов, Общинският съвет е приел предложението за промяна на Наредбата за отдаване на общински жилища, като намалили нужния срок за живеене, преди да се придобие право на покупка, от 5 на 2 години.

„Дали това са най-нуждаещите се хора от общински жилища в града, сред които фигурира дори юрисконсулт на Общината, оставяме на Вас да прецените“, се казва още в съобщението на „Продължаваме промяната“ в Смолян.

Те изразяват и категоричното си неодобрение за масовата и повсеместна разпродажба на общински жилища, която се наблюдава през последните седмици.

„Това, което виждаме като действия от кмета на Община Смолян е изключително неприемливо. Само от началото на годината бяха продадени 9, а за последните 12 години са 53 жилища“, твърдят още от партийния офис в Смолян.

Представителите на „Продължаваме промяната“ са категорични, че ще настояват за пълна проверка на хората, картотекирани за настаняване в общински жилища и настанените такива.

„Срамно е нашите съграждани в нужда да бъдат пренебрегвани, заради по-близки такива до местната власт. Това, което ще заложим ние в нашата програма за местните избори е задължителна промяна в Наредбата и спиране на продажбата на общински жилища. Те трябва да бъдат давани на хората в реална нужда на символичен наем“, се казва още в позицията на „Продължаваме промяната“.

Продажбите са извършени с одобрението на Общински съвет – Смолян.

От "Продължаваме промяната" в Смолян са категорични, че в тяхната управленска програма, ще бъде включена промяна в Наредбата и спиране на продажбата на общински жилища без търг.

"Такова изменение в Наредбата прави Общинският съвет в Златоград, което преустановява масовата разпродажба на общински жилища в тяхната община.

Г-н Мелемов, добрите практики са открити отдавна в съседни общини, просто ги внедрете и в нашата", призовават още от "Продължаваме промяната".

Пресцентър: Продължаваме промяната

Вирни се горе