Община Смолян предоставя помещения за пресклуб на БТА

 Община Смолян предоставя помещения за пресклуб на БТА

Община Смолян предоставя на БТА общински помещения за разкриване на пресклуб. На днешното си заседание Общинският съвет гласува решение, с което дава съгласие да се учреди безвъзмездно право на ползване за 10-годишен период за две помещения в центъра на града. Съветниците възлагат на кмета на Смолян Николай Мелемов да сключи договор за срок от 10 г. Решението бе прието единодушно от представителите на всички политически сили без нито един глас против.

Националните пресклубове на БТА са се утвърдили като медийни средища, отразяващи събития и предоставящи възможност за организиране на пресконференции, кръгли маси, изложби, дискусии, даващи възможност на журналисти, институции и граждани да отправят послания, посочи кметът Николай Мелемов.

Дадените безвъзмездно от Община Смолян помещения са в сградата на редакцията на бившия вестник „Родопски вести“.

От 2003 г. БТА започва да изгражда мрежа от пресклубове в София и страната. Те са част от политиката на агенцията, обединена под марката "Национален пресклуб БТА". Понастоящем БТА има 23 пресклуба в областни градове, два в необластни града и пет извън страната.

Агенцията разполага с медийни центрове в София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Самоков, Силистра, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол. Предстои откриването на клубове в Монтана, Перник, Разград и Смолян.

Извън страната БТА има пресклубове в Босилеград (Сърбия), в Тараклия (Молдова), Скопие, Република Северна Македония, в Букурещ (Румъния) и в Анкара (Турция).

БТА има пресклуб на борда на първия български военен научно-изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий", който на 27 декември 2022 г. отплава от Варна за Антарктида,предаде БТА.

Вирни се горе