Община Смолян и Тракийският университет в Одрин ще си сътрудничат в областта на здравеопазването и образованието

Община Смолян и Тракийският университет в Одрин ще си сътрудничат в областта на здравеопазването и образованието

Споразумение за сътрудничество с Тракийския университет в Одрин бе сключено днес в Община Смолян. Документът бе подписан от кмета Николай Мелемов, гл.лекар в Държавната университетска болница в Одрин проф. Абдулах Таш и изп. директор на Смолянската Търговско-промишлена палата Рабие Кьосева. Сферите на сътрудничество са в областта на образованието, здравеопазването, технологиите и културния обмен.

Целта е да се стимулират връзките между страните в израз на взаимно уважение и приятелство. Да се активизират контактите между страните и информационния обмен в сферата на образованието, здравеопазването и обучението на кадри. Осъществяване обмен на информация, управленски и професионален опит в развитието на обучението в сферата на здравеопазването.

На подписването присъства и генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

Делегацията от Одрин посети и Смолянската болница, където проведе среща с ръководството на здравното заведение. Д-р Белчилов бе определен за координатор между МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ и Университетската болница към Тракийския университет в Одрин. Ще могат да се насочват онкоболни хора за лечение там.

На среща в Община Смолян делегацията от Одрин направи презентация на специалностите, начините на кандидатстване и възможностите за професионално обучение в Тракийския университет. В него се обучават над 42 000 студенти в 14 факултета. Над 1100 са от България, но засега от Смолян няма . Политиката на висшето учебно заведение е студентите от другите страни да кандидатстват с оценката от дипломата си. За повече информация желаещите могат да посетят сайта на адрес: www.trakya.edu.tr

Alternative xt

Altertive text

Пресцентър на община Смолян

Вирни се горе