Община Рудозем получи сертификат за лечебните качества на минералната вода

 Община Рудозем получи сертификат за лечебните качества на минералната вода

Община Рудозем получи Сертификат №103/02.02.2024 г. и Балнеологична оценка №269/02.02.2024 г. от Министерството на здравеопазването , с които се удостоверяват лечебните качества на минералната вода, добита от водовземно съоръжение ПЕС-1хг „Рудозем“. Това съобщи кметът на общината Недко Кулевски.

Минералната вода на община Рудозем е с температура 18 градуса, спада към категория “студени минерални води“, и е с изключително полезни качества с оглед на химическия състав, които са подходящи както за външно приложение – при използване в басейни и за различни балнеологични процедури, така и за питейно балнеолечение. Водата е особено подходяща за бутилиране и консумация под формата на бутилирана вода.

При използване за питейно балнеолечение и балнеопрофилактика, минералната вода в Рудозем оказва благоприятно въздействие при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречно-урологични, метаболитни и кожни заболявания.

Използването на водата за външно балнеолечение и балнеопрофилактика оказва благоприятно въздействие на опорно - двигателния апарат , периферната нервна система, при ортопедични, травматологични и дерматологични заболявания.

Минералната вода може да бъде използвана и за хигиенни и спортно-рекреативни цели след съответно темпериране.

Разработването на ценния природен дар е процес, за който бяха положени много усилия и тук е мястото да благодаря на д-р Румен Пехливанов, на народните представители Хайри Садъков и инж. Анджей Джандев, както и на цялото ръководство на Движението за права и свободи!

Сега, когато полезните качества на водата са вече факт, съм убеден, че оттук насетне развитието на Община Рудозем ще бъде насочено към изграждането на цял един нов отрасъл чрез превръщането на града в туристическа, балнео и спа дестинация, посочи градоначалникът.

Вирни се горе