Община Чепеларе въвежда вечерен час

Община Чепеларе въвежда вечерен час

На своя редовна среща днес, 16. 03. 2020 г., управата на Община Чепеларе взе решение да освободи в платен отпуск 30% от служителите на Общината. Мярката е част от кампанията по противодействие разпространението на COVID-19. Първи в отпуск излизат бременните и служителите с малки деца. След редовната среща между кмета, заместник-кметовете и началниците на отдели в Общината последва и кризисен щаб, на чието заседание освен кметът и неговите заместници, присъстваха и началниците на РУ – Чепеларе и на РСПБЗН – Чепеларе.

В резултат на проведените задълбочени обсъждания на обстановката, Кризисният щаб излезе с решение пистите в к.к. Пампорово да бъдат затворени утре, 17 март, с което фактически се слага край на ски-сезона. Голямата новина обаче със сигурност е въвеждането на вечерен час за територията на община Чепеларе – жителите и гостите на населените места в общината не могат да напускат имотите си (местата, в които са настанени – за гостите) в часовете между 22 часа вечерта и 06 сутринта. Мярката влиза в сила незабавно и важи до второ нареждане. Изключения са работещите нощна смяна и спешните случаи. „Правим всичко в името на безопасността“, коментира в тази връзка кметът на Общината, г-н Боран Хаджиев. Контролът по спазването на вечерния час и останалите противоепидемични мерки е поверен на РУ-Чепеларе. За нарушения логично се предвиждат и санкции – предупреждение при първи случай и всичко, което предвижда законът, при евентуален рецидив.

Поръчани са значителни количества предпазни маски и дезинфектанти, като се очаква те да пристигнат в петък. В помощ на възрастни, трудноподвижни и самотноживеещи хора на територията на община Чепеларе общинската управа открива и телефонна линия, на която гражданите могат да получават информация и да заявят доставка на храни и лекарства. Телефонните номера на нововъведената услуга са 03051/81-46 и мобилен – 0886 200 341. Освен за информация и поръчки, гражданите могат да ползват посочените номера и за подаване на сигнали относно евентуални нарушения на въведените извънредни мерки. Подчертаваме, че всеки гражданин, който се възползва от услугата на екипите за поръчки, заплаща стойността на закупеното!

Важно – доставките ще се извършват само от упълномощени от Общинска администрация лица! Всеки друг вариант създава предпоставки за разпространение на зараза и/или незаконни деяния!

Въпреки, че на територията на област Смолян все още няма регистрирани случаи на заразени жители, сериозността на ситуацията в никакъв случай не бива да се подценява! Общинска администрация – Чепеларе напомня на гражданите, че въведените мерки са задължителни, а самодисциплината и личната отговорност са от ключово значение за крайния резултат от противоепидемичната кампания!

Вирни се горе