ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ БЕ ПАРТНЬОР И ДОМАКИН НА ДЕСЕТИЯ ГОДИШЕН КОНГРЕС НА БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ПО БАЛНЕОЛОГИЯ И СПА ТУРИЗЪМ

ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ БЕ ПАРТНЬОР И ДОМАКИН НА ДЕСЕТИЯ ГОДИШЕН КОНГРЕС НА БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ПО БАЛНЕОЛОГИЯ И СПА ТУРИЗЪМ

Конгресът се провежда в Конгресен център ПАМПОРОВО в периода 11–12 септември 2023 г. под мотото „Нарастващия потенциал на здравния туризъм – приоритет в националната политика на България“ и се осъществява под патронажа на Министъра на туризма и в партньорство с община Чепеларе и Европейската СПА Асоциация. Събитието се определя като най-важното за Медикъл/СПА и СПА сектора в България. Участие в Конгреса вземат водещи специалисти и експерти от Европа и България в СПА и балнео сектора. Конгресът бе официално открит от д-р Сийка Кацарова, д.и. - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ПО БАЛНЕОЛОГИЯ И СПА ТУРИЗЪМ, г-н Боран Хаджиев - КМЕТ НА ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ, г-н Захари Сираков – ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ СМОЛЯН, г-жа Ирена Георгиева – ЗАМ. МИНИСТЪР НА ТУРИЗМА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, г-н Тиери Дюбоа -ПРЕЗИДЕНТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА СПА АСОЦИАЦИЯ и г-н Мариан Беляков – ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА „ПАМПОРОВО“ АД.

На събитието присъстваха Посланиците на Сърбия и Египет, депутати и представители на туристическия бизнес в България.

В речта си на официалното откриване д-р Сийка Кацарова, сподели: „Тук сме по покана на кметът на бщина Чепеларе г-н Боран Хаджиев, който успешно успява да инвестира средствата от туристическите такси за развитието на туризма и се надявам все повече общини да вземат този добър пример.“

Тази година в програмата на Конгреса са включени актуални теми, свързани с нарастващия потенциал на здравния туризъм в българските климатични дестинации. Основен акцент е поставен върху политиките на Европа за подпомагане възстановяването на европейските граждани, прекарали COVID-19 и ролята на българските климатолечебни и балнео-климатични курорти за подобряване здравния статус на населението ни.

В малка част от речта си на откриването, заместник министърът на туризма на Република България г-жа Ирена Георгиева заяви: „Здравният туризъм е начин да предложим целогодишен качествен продукт на устойчив туризъм. Възможността за развитие на медицински туризъм е едно от предизвикателствата пред България. Трендът е менталното здраве – хората искат да бъдат сред природата и да бъдат насочвани кое е добро за тях. Министерството на туризма има изготвен план за развитието на здравния туризъм и развитието на безспорно големия потенциал на страната ни.“

„Градината на BUBSPA” в град Чепеларе бе засадена във вторият ден от конгреса на Съюза -12.09.2023г. Над 30 красиви дървета – японски вишни ще украсят алеите зад Паметника на Капитан Петко Войвода и до хотел „Родопски дом“ в Чепеларе. Участниците в Юбилейния конгрес, проведен на 11-12.09.2023г. в к.к. Пампорово, засадиха своето дърво, пред което е поставена табела с името им.

По този начин те облагородиха и разкрасиха община Чепеларе – зеленото сърце на България, превръщайки я в още по-зелена и атрактивна целогодишна туристическа дестинация. Надяваме се на пролет вече да се радваме на красивите цветове на прекрасните дървета.

Културната програмата, подготвена за представителите на туристическия бизнес в България – членове на Българския съюз по балнеология и СПА и официалните гости включи още посещение на връх Снежанка - Пампорово, посещение на Национална астрономическа обсерватория Рожен и посещение на село Проглед, където гостите бяха посрещнати от Кметския наместник Иван Анастасов с традиционни родопски специалитети. Гостите посетиха „Куцинската къща“, къща „Гора“ и църквата „Св. Пантaлеймон“ в селото, а прочутото гостоприемство на родопчани остави траен емоционален белег у тях, приятни спомени и надяваме се желание да посещават община Чепеларе често и занапред.

Вирни се горе