Обществен транспорт от Чепеларе, Пампорово и Смолян облекчава трафика за Роженския събор

Обществен транспорт от Чепеларе, Пампорово и Смолян облекчава трафика за Роженския събор

Буферни паркинги, обществен транспорт и обходни маршрути ще облекчат пътния трафик за откриването на монумента на българското знаме -Пилон „Рожен“ (13 юли) и за Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023 (14-16 юли).

В непосредствена близост до Роженските поляни ще има безплатни зони за паркиране на 3000 автомобила. При запълването им още в Чепеларе колите ще бъдат пренасочени към временни зони за паркиране.

Буферните паркинги в Чепеларе ще са на улиците „Чая“ и „Перелик“, които стават еднопосочни и на уширенията на ул.„24-ти май“, дворовете на ПГ СГСТ „Никола Вапцаров“ и на ДИП „Водопад“ и паркинга до главен път при ски център „Мечи чал“. Автобусите ще тръгват от Автогара Чепеларе и от буферните паркинги в покрайнините на града при събиране на повече хора. Извозването с обществен транспорт започва в 13,00 ч. на 13 юли, а в дните 14 – 16 юли ще е от 7,30 до 01,00 ч..

От Пампорово автобусите ще тръгват от паркингите на хижа „Студенец“, хотел “Замъка“, хотел “Снежанка“ и кръстовището пред Дан Мар. Извозването от местостоянките на 13 юли започва от в 15,00 ч., а в следващите три дни в 8,30 ч.

От Смолян автобусите ще тръгват в 8,00 ч. от спирка Синдикат, кв. Устово (бивша Автогара), на всеки 30 минути по маршрут Устово - с. Бостина - с. Соколовци – вр. Рожен хотел КООП. Последният автобус от кв. Устово в посока Рожен ще е в 22,30 ч., а в обратна посока в 00,30 ч.

Цената на еднопосочен билет от всички локации ще е 5 лв. за възрастни. За улеснение на посетителите след последните нощни курсове от Рожен към Чепеларе, Пампорово и Смолян ще се движат и таксита.

В дните на Роженския събор движението на товарните автомобили за Смолян ще се пренасочи съответно през Кърджали - Ардино - Смолян и Кричим - Девин – Смолян.

За максимално облекчаване на трафика, избягване на продължителни задръствания и улесняване придвижването се разработва специална транспортна смеха. Препоръчва се за по-добрата организация и провеждане на събитията да не се пътува в последния момент и максимално да се използва обществен транспорт.

Официалното откриване на монумента на българското знаме - Пилон „Рожен“ започва в 18,00 ч. на 13 юли т.г. (четвъртък). Следващите три дни, 14 – 16 юли, ще се проведе „Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство 2023, който по традиция, ще съчетае етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.

Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и оттогава се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.

Вирни се горе