Обсъждат мерки срещу нападенията от вълци

Обсъждат мерки срещу нападенията от вълци

Вълците у нас са около 1000, проблеми с тях има в районите, където има пуснати свободно на паша животни, коментира за БТА Александър Дуцов от неправителственото Сдружение за дива природа “Балкани”, който от много години изследва вълците у нас. Случаи на нападения от вълци има навсякъде, тъй като те са разпространени из цялата страна, отбеляза експертът. Глутница от 5-6 животни обитава над 150 квадратни километра в търсене на храна. Според него тези хищници се хранят веднъж на 3-4 дни и убиват много рядко – основно болни, стари или малки животни. Вълците са интелигентни животни, имат социална структура и силни семейни връзки, подобно на хората, добави специалистът. Александър Дуцов коментира информации от изминалата седмица, че жители на панагюрското село Поибрене се оплакали, че вълци са нападнали и убили коне, оставени в гората от техните собственици. Хората от селото са настояли за спешни мерки срещу хищниците, а местните ловджии са заявили, че обмислят специална хайка за справяне с нападенията.

В много от държавите се изплащат компенсации при щети, нанесени от всякакви хищници, като условието е стопаните да са предприели нужните мерки за защита. У нас обаче щетите се компенсират само при нападение от мечки. Причината е, че те са защитен вид и техен “собственик” се води държавата. Според Закона за лова щетите от животни трябва да се изплащат от “собственика” им, коментира Дуцов. Вълкът е ловен обект и е разрешен за отстрел целогодишно, затова негов “собственик” се водят ловните стопанства и дружинки, които отказват да компенсират пострадалите. Подобно е положението и с дивите прасета, които причиняват много повече щети от вълците, добави специалистът.

У нас започват обществени обсъждания за справяне със зачестилите нападения на вълците съгласно Закона за биологичното разнообразие. За да се предпазят от вълчи нападения, специалистите препоръчват на стопаните да ограждат добитъка си в кошари през нощта. Успешно за целта могат да се ползват 2-3 каракачански кучета или пастир, който да охранява стадото. Добра работа върши и плет с добавен електропастир, коментира Дуцов.

От края на тази седмица започват обществени обсъждания в страната на Национален план за действие за вълка в България, съгласно Закона за биологичното разнообразие. Те ще се осъществят между 21 ноември и 2 декември, като ще обхванат градовете Благоевград, Перник, Берковица, Враца, Русе, Бургас, Сливен, Хасково, Смолян, Пазарджик, Габрово, Пловдив и София. Предложенията ще бъдат отразени, след което документацията ще бъде внесена в Министерство на околната среда и водите. След разглеждането й от консултативния съвет по биологично разнообразие и подписа на екоминистъра, Националният план ще влезе в действие за срок от 10 години, предвижда процедурата, предаде БНР.

Вирни се горе