Обсъдиха проблемите относно новият ГКПП при Рудозем на официална визита в Гърция

Обсъдиха проблемите относно новият ГКПП при Рудозем на официална визита в Гърция

Областният управител Емил Хумчев проведе официална визита в Гърция. Той се срещна с управителя на Периферия Източна Македония и Тракия Христос Метиос и неговият заместник за област Ксанти Констатиос Куртидис.

Заедно с Хумчев бяха Михал Камбарев – народен представител от област Смолян, кметът на Община Златоград Мирослав Янчев, адв. Ивайло Турналиев – юридически експерт към екипа на Михал Камбарев.

На срещите бяха поставени ключови въпроси за трансграничното сътрудничество между двете държави.

Българската делегация постави въпроса за завършването на пътя от гръцка страна до българската граница и откриването на ГКПП Рудозем – Ксанти. Пунктът е изцяло завършен от българска страна. От гръцка страна увериха, че договорните срокове ще бъдат спазени от тяхна страна.

Дискутирана бе възможността за възобновяването на работата на ГКПП „Златоград-Термес-Ксанти“. Обсъдени бяха необходимите здравни мерки и създаване на условия за тестване на преминаващите пътници. Кметът на Златоград Мирослав Янчев изрази готовност Общината да осигури поставянето на помещение за нуждите на гръцките здравни служби, които ще осъществяват контрол на вход в Гърция. На вход за България има налично помещение.

ГКПП Златоград-Термес-Ксанти е открит на 15.01.2010 г., но от март 2020 г., заради ограничаване разпространението на коронавирус COVID-19, пунктът е затворен.

Народният представител Михал Камбарев заяви, че запознае министър-председателя на Кирил Петков с въпроса за двата ГКПП, както и транспортния министър , който ще проведе скоро среща с гръцкия си колега.

Обсъдени бяха също инициативи за надграждане на деловите и културните отношения между съседните области Смолян и Ксанти.

Областният управител Емил Хумчев от своя страна отправи покана към гръцките управници да посетят област Смолян, за да разгледат ново изградения граничен пункт край Рудозем.

Вирни се горе