Обмислят откриването на Фермерски пазар в Смолян

Обмислят откриването на Фермерски пазар в Смолян

"Днес в Община Смолян се състоя дългоочакваната среща между ръководството на местната администрация, земеделски производители и занаятчии. Обсъди се възможността за създаване на Фермерски пазар в Смолян. Заедно с администрацията по организацията и дейността на пазара ще сътрудничи г-н Банко Кичуков от с. Смилян. Надявам се идеята да е устойчива и да стане традиция за развитието на град Смолян“, съобщи общинският съветник Стефан Бадев.

„Обсъждаме идеята за създаване на Фермерски пазар от няколко години. В региона са се провеждали подобни единични мероприятия. Потърсихме съдействието на общинския съветник Стефан Бадев и за наша изненада нещата се случват сравнително бързо“, каза за Smolyannews com Банко Кичуков, земеделски производител и агроном по професия.

След проведената среща с кмета на община Смолян Николай Мелемов е станало ясно, че ще се направи всичко възможно Фермерският пазар да стартира в средата на месец март. Той ще се провежда всяка събота на паркинга зад сградата на Общината. „Изключително сме обнадеждени. Имаме подкрепата на общинското ръководство и смятам, че идеята ни ще бъде реализирана“, каза още Кичуков. Общинското ръководство е поело ангажимента да се направят подходящи щандове, които ще могат да се ползват и в лошо време. Към момента около осем местни производители имат готовност да се включат във Фермерският пазар. Това са производители на пчелен мед, мурсалски чай, жива пъстърва, ябълки, картофи, смилянски фасул, които са доказани във времето с качествената си стока. „Искаме пазарът да стане интересен и атрактивен. Една от идеята ни е впоследствие да поканим да участва и винарска изба, защото в региона няма такива регистрирана. Но това ще го мислим занапред. Ако успеем да го утвърдим, това би била добра възможност както за жителите и гостите на Смолян, които ще могат да си закупят качествени продукти с гарантиран произход, така и за самите производители, които ще бъдат подкрепени да развият личните си стопанства“, заяви Банко Кичуков. Тенденцията е занапред да се включват още местни производители,които да предлагат качествена стока. По думите му Смолян е един от малкото областни градове, в който няма никакъв пазар, а малкия производител има нужда от внимание и подпомагане.

Вирни се горе