Областният управител Захари Сираков участва в церемонията по откриване на обновения Планетариум в Смолян

Областният управител Захари Сираков участва в церемонията по откриване на обновения Планетариум в Смолян

Областният управител Захари Сираков участва в церемонията по откриване на обновения Общински културно-образователен център „Планетариум с Астрономическа обсерватория“ в гр.Смолян. „За своите 49 години, от създаването й през 1975 година, тази звездна институция доби популярност и се утвърди като значим туристически обект в региона и страната. Уверен съм, че с новото си оборудване и по-приветлив цялостен облик на сградата, интересът към нея все повече ще нараства!“, Сираков поздрави общинското ръководство за положените усилия при реализирането на този значим проект и постигнатите добри резултати. Той отбеляза, че обновяването на „Планетариум с Астрономическа обсерватория“ в Смолян е инвестиция за развитието на образованието, туризма, икономиката и региона ни като цяло. Областният управител пожела на емблематичната за Родопите културно-образователна институция да продължава и занапред да бъде притегателен център за светилата на астрономическите науки, за ученици, туристи, граждани и гости на област Смолян.

Областният управител Захари Сираков, кметът на Община Смолян Николай Мелемов, директорът на общински културно-образователен център „Планетариум с Астрономическа обсерватория“-гр.Смолян Цветелина Генчева и ръководителят на Проект „Обновяване и енергийна ефективност на културна инфраструктура – сграда на Планетариум Смолян“ Любомир Равелов официално откриха ремонтираната и реконструирана звездна институция.

Космическият глас на Валя Балканска под съпровода на родопска гайда в изпълнение на Петър Янев придадоха още по-празнично настроение на събитието. Водосвет за здраве, благоденствие и успехи отслужи отец Запрян Шиков – секретар на Архиерейското наместничество.

Новообзаведената Звездна зала се изпълни с желаещи, които в два последователни сеанса се насладиха на прожекциите с новото модерно и високо технологично оборудване. Присъстващите на откриването имаха възможност да разгледат експозиция от астрономически снимки и експонати от старото оборудване, изложени във фоайето.

Вирни се горе